OSLO (Nettavisen): 869.119 personer er vaksinert med første dose av koronavaksinen i Norge, viser Folkehelseinstituttets statistikk (FHI) mandag. De fleste av disse stikkene (60 prosent) er satt de siste ukene.

Siden begynnelsen av mars har over 500.000 nordmenn fått første vaksinedose. Tett på 300.000 nordmenn (296.302) fått vaksinedose nummer to så langt.

Les også: FHI-topp: Påsken har ikke forverret smittesituasjonen

Setter hastigheten

- Det er antall vaksiner som mottas som setter hastigheten på vaksinasjonsprogrammet. Kommuner vaksinerer fortløpende med vaksiner som ankommer, sier leder for vaksineforsyningen i Folkehelseinstituttet, Knut Jønsrud, til Nettavisen.

- Hva er status for vaksinene som er i bruk?

- Det er cirka 166.000 doser AstraZeneca-vaksine på FHI-lager. AstraZeneca-vaksinen er satt på pause, sier Jønsrud og viser til FHIs vaksinekalender.

Jønsrud sier at Folkehelseinstituttet vil komme med en ny avklaring om AstraZeneca-vaksinen torsdag.

24.000 Janssen-doser på vei

Mandag opplyser også FHI til Nettavisen at 24.000 doser med Janssen-vaksinen kommer tidligere en planlagt og ankommer Norge denne uken.

- FHI jobber fram til torsdag med å vurdere hvordan Janssens-vaksinen skal innrulleres i vaksinasjonsprogrammet. Dette arbeidet er pågående, og dermed er det ikke endelig avklart når vaksinedosene kan sendes ut, sier Jønsrud i en e-post.

Tilfeller med blodpropp i USA har gjort at EUs legemiddeltilsyn har åpnet granskingssak. Totalt skal det være snakk om fire tilfeller av blodpropp i USA, der 4,8 millioner mennesker har fått Janssen-vaksinen, meldte NTB i uka som gikk.

Når kan de ulike alders- og risikogruppene forvente å få sin koronavaksine? Illustrasjonen under viser et optimistisk scenario (rødt).

Det finnes også et nøkternt scenario (blått). Eneste forskjell er at Curevac og Novavax inkluderes i det ene. Begge scenarioene forutsettes å være ferdig med vaksinasjonen i samme uke.

Flest har fått første dose i Viken (207.136) og Oslo (115.271). Færrest av første dose er satt i Troms og Finnmark (38.456) og Nordland (40.984). Flest personer har blitt gitt andre dose i fylkene Viken (70.311) og Vestland (34.753), viser NTBs oversikt med tall fra FHI.

Det kan være forsinkelser i registrering av vaksinasjon som fører til at tallene endrer seg over tid.

- Viktig å vaksinere seg

Folkehelseinstituttet ber kommunene vurdere drop-in-vaksinestasjoner og andre tilpassede løsninger for å få flest mulig til å vaksinere seg, melder NTB.

- Det er viktig at alle som anbefales vaksine, forstår hvor viktig det er å vaksinere seg, og at tilbudet er lett tilgjengelig for alle. Vi må kommunisere i ulike kanaler og på ulike språk, og tilby vaksinering både på flere steder og tidspunkt, sier direktør Camilla Stoltenberg i FHI i en pressemelding.

Det er etter oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet at FHI har sett på hvordan kommunene og bydelene kan skape et likeverdig vaksinasjonstilbud som når alle skal vaksineres.

- Ingen skal måtte droppe vaksinering fordi de for eksempel har kognitiv svikt, nedsatt syn og hørsel, ikke behersker digitale løsninger, eller ikke har norsk som morsmål. Ei heller fordi vaksineringen skjer langt fra hjemmet, eller bare på dagtid når man er på en jobb det ikke er mulig å komme fra, understreker Stoltenberg.

Les også: Bildene av «Charter-Svein» fikk «Charter-Hilde» til å rase

Gratis tilbud

FHI peker blant annet på at det er viktig å få fram at vaksinering er gratis, at kommuner og bydeler bruker informasjonsmateriell på ulike språk – både trykt og digitalt, at talspersoner fra ulike miljøer kan brukes til å formidle informasjon. og at relevante organisasjoner og naturlige samlingssteder kan benyttes for å spre informasjon.

FHI oppfordrer også til å benytte forskjellige innkallingsformer og kanaler ettersom ikke alle er trygge på digitale løsninger, og understreker at det er viktig at papirløse må gjøres trygge på at de ikke anmeldes for ulovlig opphold ved vaksinering.

Les også: Studie: Pfizer-vaksinen mindre effektiv mot sørafrikansk mutasjon