Gå til sidens hovedinnhold

Når bestefar drikker seg full

Eldres økte alkoholkonsum er i ferd med å bli et folkehelseproblem. Det trenger vi mer kunnskap om.

I sommer satt jeg bak en bestefar på flyet som bestilte det ene og det andre fra alkoholmenyen. Han ble synlig beruset, mens barnebarnet i sjuårsalderen og resten av familien satt i setene ved siden av.

Folkehelseproblem

Bestefaren er del av en statistikk som viser at eldre i Norge drikker langt mer i dag enn de gjorde for noen tiår tilbake. Hva den enkelte drikker er nå en ting. Men det som også bekymrer er det totale alkoholkonsumet, som er i ferd med å bli et folkehelseproblem. Dette setter vi søkelys på i forbindelse med den internasjonale eldredagen 1. oktober.

Tåler mindre enn unge

I tillegg til å drikke mer, drikker også den aldrende befolkningen alkohol langt oftere enn før. De har bedre helse, bedre økonomi, reiser mer og lever lenger. I løpet av perioden 1997 - 2008 doblet kvinner og menn over 60 år alkoholinntaket. Ifølge en annen norsk studie fra 2015 er 38.000 personer over 61 år i faresonen for å påføre seg ulike alkoholrelaterte sykdommer og skader. Noe mange ikke vet, er at eldre kropper tåler alkohol dårligere enn yngre. Forbrenningen er lavere, og det tar lengre tid å bli edru. Dessuten svekkes balanseevnen raskere og man er lettere utsatt for fall og ulykker.

Les også

Én hendelse fikk Lars Monsen til å droppe flaska: - Jeg tenkte «Skjerp deg»

Uheldig kombinasjon

Mange eldre bruker også legemidler som ikke bør tas i kombinasjon med alkohol. Legene som skriver ut medisinene kvier seg ofte for å snakke om alkohol. Det er behov for mer kunnskap om risikoen knyttet til bruk av alkohol i forbindelse med legemidler blant de eldre selv, men også blant pårørende. Og leger og farmasøyter må tørre å spørre om alkoholbruk og gi god informasjon om hvilke medisiner som kan og ikke kan kombineres med alkohol.

Blir sjelden fanget opp

Selvfølgelig skal de som er godt voksne få kose seg og nyte livet. Men et høyt alkoholkonsum kan begrense nettopp den livskvaliteten de ønsker å oppnå. Vi må snakke mer om hvordan alkohol påvirker helsa, og hvordan dette endres med alderen.

Et annet, og kanskje mer alvorlig problem, er at alkoholproblemer blant eldre ikke fanges godt nok opp, fordi leger ofte ikke spør og familien kvier seg for å ta det opp. Dessuten er alkoholvaner altfor sjeldent tema på sykehjemmet og i hjemmesykepleien. Det kan også være en holdning om at det er vanskelig å endre adferd sent i livet.

Les også

Tysk domstol: Bakrus er en sykdom

Mer kunnskap

Det ønsker vi å gjøre noe med. Folkehelseministeren bør sørge for at helsepersonell får mer informasjon om økt alkoholforbruk blant eldre. På den måten kan de lettere identifisere og fange opp de som sliter, og hjelpe de å ta valg som vil bidra til god helse i årene som kommer.

Les også

Flyfylla tar av – Actis foreslår alkoholfrie flyreiser

Les også

Dårlig nytt for alle som drikker mer enn fem øl eller vinglass i uken

Les også

Ingen å ringe hjem til for fulle ungdommer

Kommentarer til denne saken