*Nettavisen* Nyheter.

Når bør du komme deg til legen?

Foto: Kallestad, Gorm (SCANPIX)

Du er kanskje redd for å gå til legen, men å la det være kan være enda farligere.

25.02.09 14:21

(SIDE2:) Faktum er at mange kvier seg for å gå til legen. Det er omtrent like høyt opp på listen over favorittaktiviteter som å male garasjen.

Men legebesøket kan redde livet ditt. Det å oppdage en sykdom tidlig, for eksempel ved kreft, kan være alfa omega.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Nettsiden Health 24 har tatt for seg 14 farlige symptomer. Har du noen av disse bør du absolutt kjenne din besøkelsestid hos legen.

1. Konstant hoste
Hvis du har hatt influensa i det siste, så vil hosten sitte i noen dager eller noen uker. Men hvis du har en hoste som virkelig sitter i, så er det på tide å komme seg til legen. Det kan være flere ting, alt fra tuberkulose, en infeksjon i brystet og lungekreft, for å nevne noen få.

2. Blødning i endetarmen
Hvis avføringen din har en mørk farge og du legger merke til at regelmessig blødninger fra endetarmen, så bør du bestille legetime. Det kan være flere ting, fra godartede blødende hemoroider til noe farlig som tykktarmskreft. Men man burde ikke ta noen sjanser.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Shutterstock

3. Problemer med synet
Alles syn blir noe dårligere med alderen, men hvis synet ditt blir uklart over natten eller endrer seg på andre bemerkelsesverdige måter, så bør du oppsøke en øyelege, optiker eller en nevrolog.

4. Feber
Hvis temperaturen din svinger mellom høy og normal uten noen merkbar grunn, så bør du finne ut hva som er galt. Hvis du har feber i mer enn tre dager, så bør du oppsøke legen din.

5. Vedvarende diaré
Enten det er et resultat av matforgiftning eller et virus, så er diaré farlig. Jo lenger det varer, dess farligere blir det, fordi det gjør deg dehydrert. Hvis du får diaré regelmessig, eller det varer i mer enn to til tre dager, så bør du oppsøke legen. Hvis barnet ditt har diaré, så ikke kast bort en dag før du oppsøker legen. Gjør det med en gang.

6. Smerter i brystet
Dette kan være noe så ufarlig som halsbrann, men det kan også være et tegn på at hjertet ditt har problemer. Hvis ubehaget i brystet er fulgt av smerter i venstre arm, så ikke kast bort tiden på en allmennpraktiserende lege, kom deg rett til akutten. Da kan det nemlig være snakk om et hjerteinfarkt.

7. Kjønnssår
Dette er vanligvis et symptom på en seksuelt overførbar sykdom. Den bør ikke ignoreres, for denne sykdommen kan bli videreført til andre, uavhengig av hva den kan gjøre med deg.

8. Nye føflekker
De fleste har føflekker et eller annet sted på kroppen. Dersom en føflekk endrer farge, fasong eller størrelse, så kan det bli ubehagelig. Se opp for nye føflekker. De forsvinner ikke av seg selv uten å bli behandlet og de kan bli ganske alvorlige i det lange løp.

9. Plutselig muskelsvakhet
Hvis du plutselig merker at du har vanskelig for å stå, gå eller å holde balansen eller at muskler som var helt fine dagen før har blitt svake og ubrukelige, så bør du sjekke det ut. Det kan, i tillegg til andre ting, være Parkinsons. Men du kan også ha hatt et lite slag. Selv unge mennesker kan få slag.

Klikk på bildet for å forstørre.

10. Pusteproblemer
Når du plutselig får pustevansker kan det bety flere ting, alt fra astma, en allergisk reaksjon, for å nevne noe. Men pusteproblemer kan fort bli livstruende, så ikke ignorer det.

11. Konstant vannlating
Alle tisser flere ganger om dagen, men dersom du begynner å stå opp tre til fire ganger i løpet av natten, for å gå på do, så er det noe galt. Det kan være prostataproblemer eller begynnelsen på type 2 diabetes, men også kun en blærekatarr. Det er uansett best å være på den sikre siden.

12. Kuler og klumper
Om vi snakker om hovne kjertler eller klumper under huden, så bør de aldri ignoreres. Det er bedre å være på den sikre siden. Det kan være bare en mild infeksjon, en kvise eller en byll, men det kan også være noe mer alvorlig. Derfor er det best å sjekke det ut.

13. Kronisk utmattelse
Mellom en 8-16-jobb og holde familien i gang, så blir de fleste slitne og det er ikke så overraskende. Men når du plutselig føler at det å komme seg ut av sengen om morgenen er en stor oppgave, så kan det være noe galt. Det kan være depresjoner eller utmattelsen kan være et symptom på andre sykdommer.

14. Tap av livsgnist
Hvis du eller familiemedlemmer mistenker at du er deprimert, hvorfor lide unødig? Vi lever ikke på 1300-tallet, og depresjoner kan bli behandlet. De fleste av dem som begår selvmord, lider av depresjon. Få opp serotoninnivået før du når desperasjonsnivået.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag