Løsepengevirus, kontokapring, verdikjedeangrep og svindel er de viktigste truslene for norske virksomheter, mener Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS).

– Vi vet at ulike digitale angrep rammer små og store norske virksomheter nærmest daglig. Dessverre er det mange som ikke prater høyt om at dette skjer. Det gjør at svindlerne kan bruke de samme metodene om igjen og om igjen. Derfor er ikke truslene vi løfter fram i vår rapport nye, men vi ser likevel at mange av dem har blitt langt større og mer utspekulerte, sier administrerende direktør Lars Henrik Gundersen i NorSIS til NTB.

Les også: Fra skoletaper til superstjerne på YouTube

For å unngå truslene rådes du til å sikkerhetskopiere så ofte som mulig, bruke totrinnsverifisering alle steder du kan og oppdatere alle systemer og programmer jevnlig.

Ifølge en undersøkelse har 47 prosent av dem som jobber på hjemmekontor, ikke fått informasjon fra arbeidsgiver om hvilke regler og rutiner som gjelder for digital sikkerhet på hjemmekontoret.

– Det er skremmende høye tall når vi vet hvor mange nye digitale utfordringer den enkelte ansatte opplever hjemme alene foran PC-en, sier administrerende direktør Odin Johannessen i Næringslivets Sikkerhetsråd.

Reklame: 150.000 nordmenn rammet av ID-tyveri - slik sikrer du deg

Dette er årets viktigste digitale trusler, ifølge NorSIS:

Løsepengevirus: Med et par klikk og nedlasting av et ukjent vedlegg i en e-post, en Facebook-post eller en SMS kan hele virksomhetens IT-system bli lammet og kryptert.

Kontokapring: Bruker du eller noen andre i din virksomhet enkle passord for å logge inn på jobbtjenester? Det kan gjøre dere sårbare for angrep som kan få store økonomiske konsekvenser for hele arbeidsplassen.

Verdikjedeangrep: Din virksomhet kan rammes av et angrep på en av dine kunder, leverandører eller samarbeidspartnere. Eller du blir angrepet som et ledd i et angrep på en av dine samarbeidspartnere. Det kan få enorme konsekvenser for virksomhetens omdømme. Ifølge NSM er det sannsynlig at angrep på leverandørkjeder vil øke i Norge.

Svindel: Nettsvindel er fortsatt en stor trussel for små og mellomstore bedrifter. Dette er en type angrep der lav innsats kan gi angriperne stor uttelling. Det kan dreie seg om alt fra phishing og direktørsvindel, falske nettbutikker og falske nettprofiler til falske fakturaer.

Last ned og les rapporten «Trusler og trender 2021» her (PDF)


3 viktige tiltak for å unngå digitale trusler

* Sikkerhetskopier så ofte som mulig. (47 prosent sikkerhetskopierer data som er viktig for dem privat sjeldnere enn hver måned).

* Oppdater alle systemer og programmer jevnlig. (1 av 5 nordmenn har ingen rutiner for å oppdatere).

* Bruk totrinnspålogging alle steder du kan! (53 prosent av alle nordmenn bruker totrinnspålogging der det er mulig.)

Kilde: NorSIS

Les også: Høie håper fortsatt på gjenåpning i mai

Reklame: 150.000 nordmenn rammet av ID-tyveri - slik sikrer du deg