Når han velger mamma

Foto: Illustrasjonsbilde/Crestock

Har du en kjæreste som velger mammas side fremfor din. Da er du ikke alene.

(SIDE2:) Ifølge den britiske psykologen Terri Apter er menns forhold til sine mødre – og hvordan det påvirker forholdet til deres kjærester og koner et tema som kommer overraskende ofte opp når par går i terapi eller snakker om sine problemer.

Mer fra Side2. no: Sjekk forsiden nå

Tar ikke krangelen med mor
Apter, som også foreleser ved universitetet i Cambridge, har skrevet flere bøker om emnet.

Vanlige problemstillinger er at menn helst ikke vil ta i tu med sine mødre. Utsagn som «det er bare slik mamma er» kan få enhver til å se rødt.

Verre er det imidlertid om han helt tar sin mors side, for eksempel om du skulle havne i krangel med svigermor.

- Når en kvinne opplever dette, føler hun seg ofte forrådt, skriver Apter i en artikkel i britiske The Times.

Apter mener at det ikke er rart at enkelte bånd er slik. Båndet du knytter til dine foreldre, i dette tilfellet mellom sønner og mødre, er den første opplevelsen de fleste av oss har av å være del av en tosomhet.

Bruker kjæresten som unnskyldning
- Denne intime nærheten spiller inn i relasjoner senere i livet, mener Apter. Forskning viser at kvinner ofte er flinkere til å sette grenser overfor sine mødre fordi de i tenårene får mer øvelse i å gjøre dette. Gutter kan også krangle med sin mor, men de får mindre trening i å finjustere forholdet.

Resultatet er også ofte at menn unnskylder seg overfor sine mødre med at deres kjærester ikke vil noe, for eksempel å komme på besøk.

Psykologen sier at menn gjerne må mene at mamma ikke skal kritiseres, men de må utøve en viss forståelse for at partneren kan være uenig med deres mor. Å kritisere partneren fordi hun er sint på svigermor gir lite resultat.

Samme gjelder kvinner, at de ikke må forvente at menn skal gi opp sine mødre.

- Men det går an å minne dem på at selv om han støtter deg, er han ikke illojal mot sin egen mor, sier Apter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.