*Nettavisen* Nyheter.

Når journalistikk settes på prøve

Et nytt statsbudsjett fra en mindretallsregjering har en utrolig tiltrekningskraft på alle mulige og umulige pressgrupper, og selvfølgelig på alle partier som er i opposisjon til den regjeringen som står bak forslaget.

20.10.04 15:09

Alle hiver seg over det for å se om det er mulig å vri enda noen kroner ut av staten til et eller annet godt formål.

Mange av pressgruppene, organisasjonene og opposisisjonspartiene bruker mye tid og betydelig oppfinnsomhet til å få mediene til å sluke nettopp deres versjon av budsjettets mangler og svakheter.

Og det er akkurat her den politiske journalistikken settes på prøve. Det tar seg ikke vakkert ut når et nyhetsmedium lar seg bruke av pressgrupper til å spre budskap som mildt sagt gir et feilaktig inntrykk av virkeligheten. Journalister med svake kunnskaper, kan lett la seg overbevise til å videreformidle budskap som de får i hendene av profesjonelle og dyktige «selgere».

Vi ser og hører det etter hvert i mange nyhetssendinger i både NRK og TV2 og vi finner det i mange aviser, at det lages oppslag på saker som gir leserne, seerne og lytterne et skjevt og fortegnet bilde av virkeligheten. Nesten alltid blir vi invitert til å synes synd på noen som har fått mindre penger enn de har krav på.

Siden eksemplet er nokså nytt, er det i så måte fristende å ta utgangspunkt i en nyhetssending i NRK/Radio der det nærmest ble fremstilt som et ran fra barnefamiliene at barnetrygden ikke har vært inflasjonsjustert siden 1995. Ifølge NRK hadde staten spart 3.2 milliarder kroner på dette. Barnefamiliene hadde altså tapt det tilsvarende beløpet, var det inntrykket som ble skapt gjennom nyhetsinnslaget.

Slik går det an å lage en sak hvis man isolerer den fullstendig fra det som er den faktiske situasjonen. Det er riktig av barnetrygden ikke er justert, men det blir jo like fullt helt tullete å fremstille det som en sak som fortjener oppslag som en politisk nyhet.

Hvis det er noen gruppering som virkelig er tilgodesett på budsjettene gjennom de senere årene, er det nettopp barnefamiliene. Når barnetrygden ikke er inflasjonsjustert har det rett og slett sammenheng med en villet politikk fra flere regjeringer gjennom mange år.

Men noen nyhetssak blir det jo ikke at staten ikke har «tjent», men tvert imot «tapt» på sin politikk overfor barnefamiliene, eller at barnefamiliene slett ikke har gått glipp av 3.2 milliarder kroner i barnetrygd siden 1995...

Diskuter saken i Veggavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.