RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Når kan du ta ut ferie?

Du kan kreve 18 virkedager - tre uker - sammenhengende ferie i hovedferieperioden fra 1. juni til 30. september.

Restferien på syv virkedager - en uke pluss en dag - kan kreves gitt sammenhengende i løpet av ferieåret, ifølge Arbeidstilsynet.

Deg over 60
Arbeidstakere over 60 år har en uke ekstra ferie. De kan selv bestemme når de vil ta ut ekstraferien, men må varsle arbeidsgiveren minst to uker i forveien.

Ekstraferien kan deles i enkeltdager, men da har man kun krav på så mange feriedager som det er i en normal arbeidsuke. Jobber man eksempelvis tre dager i uken, kan man ta ut opptil tre enkeltdager i ekstraferie.

Må utsette ferien
Arbeidsgiveren kan endre allerede fastsatt ferie hvis avviklingen av den fastsatte ferien skaper vesentlige driftsproblemer på grunn av uforutsette hendelser.

Arbeidsgiveren skal drøfte endringene med arbeidstaker på forhånd. Arbeidstaker kan kreve erstatning for dokumenterte merutgifter som følger av en omlegging av ferien.

I ny jobb
Arbeidstaker som tiltrer senest 30. september i ferieåret kan kreve full ferie (25 virkedager) innen utløpet av samme ferieår.

18 dagers sammenhengende ferie i hovedferieperioden (1. juni - 30. september) kan bare kreves av den som tiltrer innen 15. august i ferieåret.

Tiltrer man etter 30. september, har man krav på seks virkedager ferie samme år.

Forutsetningen for å kunne fremme disse feriekravene er at man ikke har tatt ut ferie hos tidligere arbeidsgiver samme ferieår.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere