Gå til sidens hovedinnhold

Når katastrofen inntreffer

10.00: To biler har frontkollidert og dratt med seg en fotgjenger. En person er drept og flere personer er alvorlig skadd.

EKEBERG: Øvelsen skal gi elevene i ambulansefagklassen et bilde på hva de kan møte når de kommer ut i arbeidslivet. Samtidig skal skolens kriseberedskap testes.

Varsler skolen

Thomas Renngård er elev i klassen og ringer til skolen for å informere om ulykken. Første reaksjon fra skolen er at de ikke tror eleven og legger på røret.

Ny telefon og nå får Thomas snakke med rektor for å fortelle at en av skolens elever er drept og flere hardt skadd i ulykken.

Alarmen går hos politiet, brannvesenet og hos ambulansetjenesten som sender fire biler til ulykkesstedet.

Nordstrands Blad er invitert med på øvelsen for å gi den et mer realistisk preg. Klokken 10.10 ringer vi Holtet Videregående skole for å få informasjon om ulykken.

Vi må prøve å få oversikt, du må bare være litt tålmodig. Vedkommende er ikke identifisert ennå, sier rektor Milica Ofstad og gir meg mobilnummeret slik at jeg kan nå henne senere.

På skolen er det hektisk stemning og kriseteamet trommes sammen.

På ulykkesstedet ankommer politiet, brannvesenet og fire ambulanser. Politiet setter opp sperringer, og prøver i samarbeid med ambulansepersonell å få oversikt på ulykkesstedet.

Brannvesenet kutter strømmen til batteriet på bilene for at det ikke skal begynne å brenne. Ambulansepersonellet sjekker alle personene som er involvert i ulykken for å prioritere hvem som må hjelpes først. Det opprettes et samlested for de skadde.

Noen markører får på nakkekrager, andre blir hjulpet ut og legges i stabilt sideleie på samlestedet. Det virker kaotisk, men elvene på ambulansene prøver så godt de kan.

Øvelse

I mellomtiden er Nordstrands Blad på plass på ulykkesstedet for å ta bilder og samle informasjon. Svein Isaksen som er divisjonsleder ved Manglerud politistasjon spiller rollen som skadestedsleder og gir saklig informasjon til media.

Klokken 10.20 ringer vi skolen igjen, men rektor kan ikke gi informasjon nå, de sitter i kriseteam. Nordstrands Blad tar i løpet av den neste halve timen flere telefoner til rektor ved skolen som sier de prøver å skaffe oversikt og kontakte pårørende. Klokken 10.52 kan rektor endelig gi konkret informasjon om ulykken.

Det er en klasse som har vært på tur. To biler har kollidert og syv elever er hardt skadd, en jente er omkommet. Du er klar over at det er en øvelse? spør rektor.

Debrief

Like før klokken elleve er ulykkesstedet ryddet og alle returnerer til Holtet videregående skole. I skolegården blir alle debriefet. Det tok 41 minutter å frakte bort alle de skadde fra ulykkesstedet, noe lærerne ved ambulansetjenesten er godt fornøyd med.

Bare en av ambulansene som deltok er i vanlig tjeneste. De tre andre hadde med elever som er under opplæring eller videreutdanning. For mange har det vært en sterk opplevelse.

Jeg hadde lyst til å dra ut folk fra bilene med en gang, sier en elev som er lærling på ambulanse.

Jeg har aldri vært med på sånt før, det blir å fly litt fram og tilbake, sier en annen.

Jeg synes det var kjempeinteressant og lærerikt, det er godt å se den andre siden av en ulykke også, sier Sondre Nygaard som spilte en av de forulykkede elevene.

Det er mange sterke inntrykk for elvene selv om det er mange effekter som vi ikke klare å gjenskape, som sirener, skrik, smerter og lukten av blod. Jeg er veldig godt fornøyd. Vi har fått fram den læreeffekten og elementene jeg mener de trenger i opplæringen. Jeg tror folka som var med har lært noe de trenger, sier Helge Bærlund som er faglærer ved skolen.

Øvelsen har vært nyttig også for de ansatte ved skolen.

Vi kvalitetssikrer rutinene. Jeg tror det fungerte ganske bra, vi skal ha en evaluering for å se hva vi kan gjøre bedre. Vi fikk ikke panikk, men det har vært hektisk her, sier rektor Milica Ofstad.

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene