*Nettavisen* Nyheter.

Når kommer første rentehevning?

iMarkedet har spurt sjeføkonomene i de tre ledende bankene i Norge om når første rentehevning kommer. I tillegg har vi spurt om renteutsiktene. Svarene får du her

19.05.08 00:42

I forrige uke var Norges Bank ute med sin rentebeskjed. Sentralbanksjef Svein Gjedrem valgte å beholde holde renten på lave 1,75 prosent. Dermed fortsetter Norges Bank sin lavrenteprofil.Spørsmålet nå er når første renteheving kommer. Vi har spurt sjeføkonomene i Fokus Bank, DnB Nor og Nordea.Våren eller til høsten?

Disse to spørsmålene spurte vi sjef økonomene:1. Når kommer først rentehevning?2. Hva er renten om 3 og 5 år?Knut Magnussen, seniorøkonomi:

1. Vi har sagt i våren/sommer neste år. Den første hevningen blir på 0,25 prosent. Først og fremst er det mange trekk ved norsk økonomi som trekker opp. Til våren/sommeren vil også inflasjon bedre seg og arbeidsmarkedet ha bedret seg. Indikasjoner i siste inflasjonsrapport viser at vi er på inflasjonsbunnen.2. Anslaget bare frem til 2007. Vi opererer med en prognose på 4,5 prosent snittet av renten i 2007. Vi har ikke noe konkret prognose på fremover.Steinar Juel, sjeføkonom Nordea:

1. Første renteheving kommer i juni. Det er to årsaker til det. Inflasjonen kommer opp igjen og flere utenlandske sentralbanker vil sette opp renten.2. Om to år tror vi renten er 4,5 prosent. Om tre til fem år ser vi renten opp mot normalrenten på 5,5 prosent, med muligens 5 prosent om tre år og 5,5 prosent om fem år.Frank Jullum, sjeføkonom Fokus Bank:

1. Vi tror første rentehevning kommer september 2005. Grunnen til at vi ikke tror Norges Bank setter den opp før er at ESB (Den europeiske sentralbanken) ikke vil sette opp renten i før i slutten av 2005. Ser man på renten i Norge ville den vært høyere hvis utenlandske renter var høyere. Dette indikerer også Norges Bank i sin siste rapport.2. Vi kan se en rente på cirka 5 prosent om fem år. Vi tror at når renteøkningen først vil komme, så vil den røre på seg par prosentpoeng i løpet av et par års tid.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.