Gå til sidens hovedinnhold

– Når man er født i Norge er man etnisk norsk

Norsk? Innvandrer? Etnisk minoritet? Og når er man egentlig hva? Vi tok en tur på gata, for å sjekke når folk mener man kan regnes som etnisk norsk.

SENTRUM: – Jeg er første generasjons innvandrer og ser på meg selv som etnisk somalier. Sønnen min er født i Norge, men jeg ser likevel på ham som etnisk somalier, sier Yonis Warsame (28) fra Grorud.

– Kanskje mine barnebarn kan kalle seg etnisk norske. Om familien din har bodd i Norge i tre generasjoner, er man mer norsk enn noe annet, uavhengig av forfedrenes opprinnelse og bakgrunn, legger Warsame til.

Må føle tilhørighet til Norge

Denne uka presenterte Statistisk Sentralbyrå sine tall for befolkningssammensetningen i Oslo. De antar at halvparten av Oslos befolkning vil være innvandrere eller barn av innvandrere i 2040. Dette har reist flere spørsmål i mediene de siste dagene, blant annet om det faktisk er et problem at en såpass høy andel av befolkningen er minoriteter.

Flere har tatt til orde for at man må gjøre om på begrepsbruken, og heller se på innvandrere, etniske minoriteter eller utlendinger, som en ressurs.

– Når man er født i Norge er man etnisk norsk. Etnisitet er et begrep vi mennesker har skapt. Så lenge man selv føler tilhørighet til Norge, må man kunne kalle seg etnisk norsk. Jeg mener det er opp til personen selv å definere, sier Lars Erik Haugen (22) fra Røa.

Tamar Azulay (25) fra Bjølsen mener etnisitet handler om hudfarge.

– Barn av innvandrere som er født i Norge er norske, men ikke etnisk norske. Etnisitet går på hudfarge og gener så om man har utenlandske foreldre kan man aldri bli etnisk norsk, sier hun, og legger til:

– Selv er jeg født i Norge og har norsk mamma, men siden faren min er fra Israel ser jeg ikke på meg selv som etnisk nordmann.

– Når man elsker 17. mai

Reidun Gulbrandsen (65) fra Sentrum, mener tvert i mot at etnisitet handler om kultur og oppfatning, enn hudfarge.

– Når man elsker 17. mai, Holmenkollen, knekkebrød og langrenn er man etnisk norsk, sier hun, og fortsetter:

– Jeg tror innvandrere og barn av innvandrere aldri vil se på seg selv som etnisk norske fordi de har en annen kulturell bakgrunn og identitet. Om hele familien din har utenlandsk opprinnelse er du ikke etnisk norsk.

Reklame

Stor oversikt: Her er salgene i nettbutikkene nå