Når nyhetene ikke er nye

Ikke tro at nyhetene du leser i riksavisene er nyheter. For mange av dem har allerede stått i lokalaviser rundt om i landet.

20.06.08 11:06

Søndag hadde VG et stort oppslag om familiefaren i Lillestrøm som tok med seg treåringen på pubrunden sin. Men det var gammelt nytt. For dagen før sto det samme oppslaget på forsiden av Romerikes Blad.

Og i dag gjentok det samme seg: Aftenpostens hovedoppslag er om høflige tyver som lopper reisende på Gardermoen (bildet). Det samme oppslaget hadde Romerikes Blad i går. I tillegg hadde avisen for noen dager siden nok et oppslag om bilister som kjører feil vei ut fra Gardermoen, som ble plukket opp av medier over hele landet.

Det er ikke bare Romerikes Blad som blir sitert. Daglig dukker det opp "nyheter" i riksmediene, som når du leser gjennom saken så ser du at en eller annen lokalavis er kreditert for nyheten. For ikke å snakke om alle de gangene lokalavisene ikke blir kreditert.

- Dette viser at det er mye god journalistikk i lokalavisene. For våre lesere betyr det at vi driver god journalistikk på Romerike og har gode medarbeidere, sier konstituert redaktør Lars Lier i Romerikes Blad.

Lier mener det er positivt for en lokalavis at nyheten "deres" blir plukket av en riksavis så lenge de selv har hatt nyheten først og så lenge de blir kreditert.

- PR-verdien av at vi blir kreditert er viktig for oss, sier Lier godt fornøyd etter en god sitat-uke.

- Hver dag går vi gjennom de fleste lokalavisene her i landet, forteller Grete Ruud, fungerende redaksjonssjef i VG. Hun avviser at en nyhet er gammel selv om noe har stått i en lokal-avis dagen før.

- Det er jo ikke gammelt nytt om du ikke har sett det før. De fleste av våre lesere har ikke sett disse nyhetene før, sier hun og presiserer at i VG er de veldig nøye på å kreditere de lokalavisene som brakte nyheten først.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.