RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Når orgasmen uteblir

Sist oppdatert:
12 prosent av alle kvinner får aldri orgasme og 75 prosent får ikke orgasme ved samleie. Hva er årsaken? Vi gir deg orgasmetriggerne!

Vanskeligheter med å få orgasme
Forskning viser at 12 prosent av alle kvinner aldri når klimaks - og 75 prosent får ikke orgasme ved samleie. Så hvorfor er det slik? Er det et fysisk problem, en mental blokkering eller litt av begge deler?

Fysiske årsaker
Den vanligste fysiske årsaken er mangel på nok stimulering av klitoris. Flesteparten av alle kvinner trenger direkte berøring for å oppnå orgasme, og ofte skjer ikke dette kun ved samleie.

En annen vanlig faktor er tretthet eller sykdom. Kroppene våre er ikke maskiner - trykk på knapp 'O' så får du en orgasme. Hvis du er sliten er kroppens prioritet søvn og restitusjon - ikke seksuell tilfredsstillelse.

Mentale årsaker
Det er visse sykdommer som gjør det vanskelig å oppnå orgasme. Disse kan være karsykdommer, nevrologiske sykdommer eller hormonelle forstyrrelser. Problemet kan være en sideeffekt av en spesiell medisin, og av og til kan operasjoner i bekken forårsake nerveødeleggelser og tap av følelse. Hvis du tror noe av disse årsakene gjelder deg, snakk om det med legen din.

Hvis du på den annen side er i god fysisk form og du får nok søvn, er det mer sannsynlig at det er en mental sperre.

Mentale sperrer
Velmenende venner kan kanskje ha foreslått " Bare prøv å slappe av" eller "La deg rive med, slipp kontrollen". Men hvis det var så enkelt ville du jo ha gjort det for lenge siden. Hva disse vennene må huske på er at disse psykologiske sperrene ikke er rasjonelle - du kan rett og slett ikke "ta deg sammen".

Nedenfor er det en liste over de vanligste problemene kvinner snakker om. Se om noen av disse gjelder deg:

- Er perfeksjonist: sex må være "akkurat riktig". Omgivelsene må være "akkurat sånn og sånn" og du er nødt til å være i "det rette humøret".

- Redd for å miste kontrollen: mest sannsynligvis et karaktertrekk på flere områder i livet ditt, ikke bare seksuelt.

- Dårlig selvtillit eller kroppsbilde: det å uroe seg over om magen din ser stor ut i stedet for å nyte den fysiske opplevelsen ødelegger lidenskapen i stor grad!

- Skam eller skyldfølelse om seksualitet p.g.a. negative opplevelser i barndommen eller et seksuelt traume.

- Ukonsentrert eller distrahert: Sover barna? Vil telefonen ringe? Kan naboene høre oss? Slapp jeg ut katten? Fikk jeg e-mailet den rapporten? Hva enn slags distraksjon det er snakk om, så betyr det at tankene dine ikke er fokusert på det du (dere) holder på med.

- Er avventende/tilskuer: Man sier "en kjele under oppsyn koker aldri" - vel, dette er også sant om orgasmer. Hvis du venter på øyeblikket, så nyter du ikke øyeblikket.

- Har samlivsproblemer: Du kan ikke forvente å nyte sex med en fiende. Hvis det er spenninger i forholdet, ordne opp i dette før dere går inn på soverommet.

Orgasme triggere
(1)
Pust dypt eller stønn for å få oksygen til de spente musklene.
(2) Svai ryggen eller prøv en annen stilling for å maksimere stimuleringen av klitoris.
(3) Press bekkenmuskulaturen din rytmisk.
(4) Blokkèr ut negative tanker eller distraksjoner; røm inn i din favoritt-fantasi.

Videre hjelp, linker og bøker
Hvis det ved noen av disse punktene har ringt en bjelle for deg, vil du kanskje finne ut at det å snakke om disse tingene med partneren din, eller støtte og veiledning fra en sexterapeut, vil hjelpe.

Nyttige linker:
Klinikk For Seksuell Opplysning
SUSS

Nyttige bøker:
Det finnes mange selvhjelp bøker tilgjengelig. Her er noen anbefalte titler:

Sex Boka, Suzi Godson, Gyldendal Fakta 2002
Boken tar for seg temaer som kropp, sex med seg selv, sex med en partner, eksperimentering, sex hele livet og seksuell helse.

Mars & Venus på sengekanten, John Gray, Hilt & Hansteen 1995
Kan menn og kvinner forstå, akseptere og sette pris på de seksuelle forskjellene mellom dem? Ja, sier John Gray Gray - og han burde vite hva han snakker om.

Guddommelig Sex, Caroline Aldred, Hilt &Hansteen 1996
Tantrisk og taoistisk elskovskunst.

Kvinnens Helse, en veileder til et sunnere og bedre liv, Aschehough 2000
Boken er en helseguide til selvhjelp, egenpleie og forebygging av sykdom, en veileder til et sunnere liv.

Elsk deg glad, Kagge Forlag 2000
Ønsker du mer sex i livet, er det du trenger lyst og en håndfull praktisk kunnskap, mener Linda Røed. I denne boken gir hun deg derfor ideer til sexy ferietips, erotisk mat, sanslige opplevelse, råd om stillinger, teknikker og masse smarte tips om hvordan du forfører partneren eller mannen din.

Kilde: BBC Health

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere