RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Når russ stripper

Sist oppdatert:
Denne våren har diskusjonen om russens mai-feiring vært mer omfattende enn før. Er russens oppførsel så uanstendig og grenseløs at den bør begrenses? I lys av dette valgte TV 2 Nettavisen i går å omtale et russepresidentvalg med stripping.

Sjelden har valgkamp om å bli russepresident fått større oppmerksomhet enn etter at TV 2 Nettavisen i går valgte å lenke videre til en video fra det offentlige arrangementet. VG har også valgt å bruke bilder i dag, antakelig ut fra en vurdering av at saken har offentlig interesse.

Vi innrømmer at beslutningen er vanskelig, men landet på vår linje etter å ha vurdert følgende spørsmål:

- er det riktig å omtale at en av kandidatene til å bli russepresident i Kristiansund strippet på et stort offentlig arrangement som et ledd i sin valgkamp?

- er det riktig å publisere bilder eller lenke til en video av opptrinnet?

Årsaken til at vi valgte å omtale episoden er:

  • Opptrinnet skjedde i full offentlighet
  • Russepresidentkandidaten er myndig
  • Hun lot seg intervjue på P4 om saken
  • Opptrinnet føyer seg inn i en generell trend hvor russen flytter grenser
  • Saken hadde allerede fått bred omtale lokalt

Vi var ikke i tvil om at det er korrekt å omtale saken, selv om det isolert sett kan være en belastning.

Når det gjelder lenkingen til videoen, landet vi på at det var riktig å gjøre det fordi videoen dokumenterer hva som skjedde. Videoen gikk også som en farsott på mail på internett og var vidt publisert før vi la ut lenke.

Samtidig er videoen relativt dårlig, uskarp, med dårlig lys og tatt fra langt hold. Sammenholdt med at vi anonymiserte deltakeren var vår vurdering at videoen isolert sett ikke identifiserte vedkommende.

Om vurderingen om å legge ut lenken var riktig eller ei, kan åpenbart diskuteres.

Og den debatten foregår også internt i TV 2 Nettavisen.

Men fenomenet denne saken belyser vil bli stadig mer aktuelt fremover. Ny teknologi som billedtelefoner og webkameraer, kombinert med spredningsmekanismer som epost og nettsider, gjør at det som tidligere var russeløyer, nå blir offentliggjort i stadig større grad.

Vi ønsket å sette søkelys på dette, men traff ikke helt. For når debatten i dag går mer på budbringeren enn på selve arrangementet, kan vi i hvertfall trekke en konklusjon: Vår presentasjon var ikke særlig vellykket!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere