*Nettavisen* Nyheter.

Når sexlivet sporer av

I stabile forhold kan seksuallivet bli kjedelig og full av gjentagelser. Tantrisk sex, lek og seksuell avholdenhet kan være med på å stimulere begjæret til nye høyder. Her er noen hete tips.

20.09.04 07:54

Rutine dreper lidenskapen
I begynnelsen av et nytt forhold er sex vanligvis fantastisk og vanedannende. Det er umulig å tenke seg at man noensinne får nok av hverandre. Men livet går opp og ned, og dermed gjør sexlivet det også. Stress, utmattelse, barn, sykdom, konflikter, kjedsomhet og problemer på jobben eller hjemme er alle faktorer som kan virke inn på libido og intimiteten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Så hvis man tar av seg de rosa skylappene for en stund er det bare å innse at det alltid vil komme tider når den ene eller av dere, eller begge to, ikke har lyst på samleie. Dette betyr ikke nødvendigvis at man ikke ønsker fysisk kontakt med partneren. Noen ganger mistolkes vår lyst til å bli tatt på, kjælt med og holdt som et behov for sex, når bare det å være fysisk nær noen er det vi ønsker.

Rutine kan være betryggende, men kan også drepe lidenskapen. Etter hvert som livet hjemme faller inn i et naturlig men forutsigelig mønster, skjer det samme med sexen.

Et vanlig problem for par i stabile forhold er at mye av den innledende spenningen blir borte fordi de kjenner hverandre så godt. De skofter forspillet eller gjennomfører det uten å ta vare på opplevelsen av det, og de venner seg til å elske på den samme måten, gang etter gang. Seksuallivet blir kjedelig og fullt av gjentagelser fordi de har mistet sansen (for ikke å si sansene) av hverandres sanne seksuelle tiltrekningskraft. En spesiell berøring, gest eller annen handling blir et signal om at man har lyst til å elske, og så oppstår det vanlige mønsteret - prøvd, utprøvd og ofte lite tilfredsstillende for begge parter.

Å få det på rett spor igjen
Sex er ofte en ganske nøyaktig målestokk på et forhold. Flere store undersøkelser har vist at en manglende evne til å løse mellommenneskelige konflikter på en intrikat måte henger sammen med hemmet seksuelt begjær. Hvis sex har blitt vanskelig eller forsvunnet helt, er det vanligvis fordi det er andre underliggende årsaker. Problemer forsvinner sjelden hvis de overses, og selv om du tror at du kjenner din partners behov, er du ingen tankeleser.

Klikk på bildet for å forstørre.

Samtaleterapi
Hvis det blir svært vanskelig å snakke sammen kan samlivsrådgivning være en nyttig investering. Dette kan virke som et enormt stort skritt å ta, men et nøytralt miljø der en utenforstående person kan fungere som et slags filter, kan hjelpe begge til å lytte til hverandre på en måte som ofte ikke er mulig hjemme.

Kanskje dere vil prøve et kurs i sexterapi som for eksempel sensualitetstrening eller tantrisk sex for å finne tilbake til den fysiske og sjelelige kontakten mellom dere. Eller kanskje dere kan lage en seksuell ønskeliste der en av dere må oppfylle den andres ønske en gang i måneden. Sex i baksetet på en limousin, en romatisk piknik, sex i badekaret, rollespill, full kroppsmassaje, en sexy godnatthistorie med et nytt sexleketøy - listen kan være så lang som fantasien tillater. Investeringene vil etter hvert gi avkastning hvis begge er villige til å gjøre en innsats for å få forholdet på rett spor igjen.

Lek
Det finnes også andre "mykere" måter å gjenoppdage sex på, f.eks. ved å innføre et element av lek i elskovsakten. Som voksne glemmer vi dessverre ofte nødvendigheten og viktigheten av visse aspekter ved leken. Man kan også trekke store fordeler av å elske stille, forsiktig og avslappet.

Sex uten inntrengning
Energiutvekslingen mellom to mennesker som bare holder om hverandre, kan være like tilfredsstillende og givende som sex med inntrengning, og det å ligge naken sammen med noen har sin egen magi. Magien oppstår av mange faktorer, som f.eks. den andres kroppsfasong, følelsen av pust mot huden, lukten av hverandre og det å kjenne på hverandre.

Forspillet regnes vanligvis for å være et "spill" som fører frem til samleie, og unnagjøres derfor ofte for hurtig, slik at nytelsen, henrykkelsen og underet av bare det å være sammen går tapt mens vi raser mot et klimaks av genital forening.

Seksuell akrobatikk passer ikke for alle til enhver tid, og man kan ha stor glede av f.eks. å ligge rolig sammen i skjestillingen, med eller uten inntrengning. Bare ligg stille og omfavn hverandre og pust sammen noen minutter, og bytt så side.

Skjestillingen:
I denne stillingen ligger dere på siden med bøyde knær, med mannen bak kvinnen. Kroppene deres passer inn i hverandre, og hvis dere ønsker, kan dere elske uten å måtte bevege dere. Ligg sammen og pust i takt, og kjenn varmen der kroppene berører hverandre.

Tantrisk sex
En annen form for sex uten inntrengning blir i tantrisk elkovskunst kalt puja; elskov med partneren din uten noen form for fysisk seksuell kontakt. Sett deg ansikt til ansikt med partneren din, legg venstre hånd over hans eller hennes hjerte, og dekk hans eller hennes venstre hånd med din hånd. Se hverandre inn i venstre øye og pust sammen. Motta energi og kjærlighet fra hverandre mens dere puster inn, og gi fra dere når dere puster ut.

Dette er en meotode som harmoniserer og balanserer energiene mellom dere, og øvelsels enkle karakter gjør at den har kraft til å binde deg og din partner dypt in inderlig sammen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix

Sex med myk inntrengning
Noen ganger når et par ønsker å gjennomføre et samleie med inntrengning, er mannen ute av stand til å oppnå ereksjon. Men dette bør ikke forhindre dem fra å ha samleie, for inntrengning er mulig også uten ereksjon. Det kan kreve litt øvelse og forsiktig håndtering, men ved at han bruker fingrene (og et glidemiddel, om nødvendig) kan mannen forsiktig innføre penis i hvert fall delvis i kvinnens vagina.

Hvis han så bruker pekefinger og tommel til å danne en ring, og griper om roten av lemmet, vil dette presset holde tilbake blod i enden av penis, noe som gjør den halvt erigert og setter han i stand til å støte forsiktig. Til slutt kan det tenkes at han får en fullstendig ereksjon.

For de aller fleste kvinner er følelsen av at mannens lerm hardner mens det er inne i henne, en erotisk opplevelse. Men dersom ereksjonen ikke oppstår, behøver det ikke ha noe å si, for kvinnen har evnen til å nyte det som det er, og bruke det til å harmonisere sin fysiske, psykiske og emosjonelle energi med partneren.

Seksuell avholdenhet
Når et par bevilger seg en kortere periode av frivillig seksuell avholdenhet, vil det ikke bare virke oppmuntrende på den seksuelle interesse og de erotiske følelsene de nærer for hverandre, men også bidra til å konsentrere og fokusere den seksuelle energien, øke følsomheten og styrke kroppen. Et yoga-program som innbefatter et sunt kosthold og pusteøvelser, er til hjelp i avholdsperioder fordi det gjør at vitalenergien strømmer lettere i kroppen.

Seksuell avholdenhet kan ha den virkningen at den øker følsomheten og stimulerer begjæret - man vil alltid ha det man ikke kan få..!

Lystproblemer er et økende problem blant menn. I en undersøkelse om nordmenns seksualliv anga 13 prosent at de hadde problemer med manglende lyst. Noen menn har mistet evnen til seksuell interesse, d.v.s. all lyst til sex er nedsatt/borte, avhengig eller uavhengig av partner. Andre har aversjoner mot sex. De vanligste former for lystproblemer er de som utvikler seg i parforhold over tid.

Kilde: Guddommelig Sex, Hilt & Hansteen as; Sexboka, Gyldendal Fakta

Relaterte saker fra Klikk.no:
Når orgasmen uteblir
Sexfantasier stimulerer lysten
Hvordan gjøre mannen gal etter deg?
Sex for egen hånd
9 øvelser for et bedre sexli

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.