*Nettavisen* Nyheter.

Når skal Bush lære?

Foto: Scanpix/EPA/Mike Theiler

Mishandlingen av barn i Irak viser at lærekurven i Bush-administrasjonen ikke er imponerende høy. De norske soldatene skal være glade for at de er hjemme. Nå bør offiserene som er igjen også pakke sammen.

06.07.04 12:20

Amerikanske avhørsspesialister har vært travelt opptatt med å mishandle barn i Abu Ghraib-fengselet, skal vi tro en tysk TV-dokumentar. Rapporter fra Det internasjonale Røde Kors og Unicef bekrefter at barn blir holdt fanget og isolert fra familiene sine.

Mishandlingen av irakiske barn er enda en spiker i kisten til det amerikanske nærværet i Irak. Samtidig sverter det tiltroen til andre lands styrker. Norske soldater sørget for at sivilbefolkningen i Sør-Irak fikk vann og andre nødvendigheter. Vi forstår at soldatene som kom hjem mandag er frustrerte over debatten her hjemme. At de har gjort en strålende jobb i Sør-Irak, er det ikke tvil om. Men det er heller ikke saken. Spørsmålet har vært hvorfor Norge skal ha soldater i Irak. Det har ikke regjeringen greid å svare tydelig på.

HTML EMBED
Bør de norske offiserene trekkes ut av Irak?
Ja, umiddelbart
Nei, de gjør en viktig jobb
Vet ikke

Se resultat

Avsløringene mandag viser at de amerikanske styrkene gjennom sin arroganse og forakt for internasjonale lover gjør det enda vanskeligere å få Irak til å fungere. Skal Norge bidra til stabiliseringen, nytter det ikke at amerikanske soldater samtidig bryter grunnleggende menneskerettigheter.

Regjeringen har tidligere tatt opp mishandlingen av voksne fanger i Abu Ghraib med Bush-administrasjonen. Denne gangen dreier det seg om tortur av barn. Hvis påstandene blir bekreftet, bør Norge trekke de norske stabsoffiserene ut i protest. Det ville være å sende et tydelig signal som Bush-administrasjonen tydeligvis trenger.

Samtidig viser en undersøkelse blant norske soldater som skulle til Afghanistan at også norske utlandsstyrker har behov for bedre opplæring. Ifølge undersøkelsen fra Røde Kors mener 13 prosent av soldatene at det er greit å drepe krigsfanger hvis motparten har gjort det først. 19 prosent mener sivile kan angripes hvis de har gitt husly til fienden. Det er ikke betryggende med tanke på norske utlandsoperasjoner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag