Alle foreldre vet at ungene våre kommer til å gjøre dårlige valg. Det er en del av det å være ung. Vi har alle vært der. Det er en del av det å bli voksen å få mulighet til å gjøre sine egne feil. Men den frykten alle foreldre bærer på, er frykten for at øyeblikket med dårlig dømmekraft skal få fatale konsekvenser.

Hele russekull reiser til greske øyer for å feste, og i media har vi hørt historier om så vidt myndige ungdom i fyllebråk og slåsskamper. En undersøkelse gjennomført av Opinion tidligere i år blant unge i alderen 15–25 år, viser at 45 prosent av dem har vært alene i Syden, én av ti før de fylte 18 år.

For noen blir ikke turen den morsomme opplevelsen de hadde sett for seg. Nesten halvparten sier de har følt seg utrygge og redde i løpet av turen, og hele seks av ti jenter har opplevd å få uønsket seksuell oppmerksomhet.

Lett å miste kontrollen

Unge tåler alkohol dårligere enn voksne. På sydenferie, hvor man lett kan bli dehydrert etter å ha ligget på stranda hele dagen og deretter går på fest, kan tålegrensen bli enda lavere. Samtidig kan det bli vanskeligere å si stopp når du føler at du har fått nok, hvis alle vennene dine fortsetter å drikke. Da er det lett å miste kontrollen og havne i situasjoner man helst skulle være foruten.

Ifølge undersøkelsen fra Opinion har mer enn én av ti opplevd at venner har endt opp på legevakt eller sykehus på grunn av egen eller andres drikking. Fire prosent har selv blitt lagt inn av samme grunn.

Sett grenser

Det finnes med andre ord gode argumenter for at vi foreldre bør tenke oss om to ganger før vi sender ungdommen på sydentur alene. De kan rett og slett få veldig vonde opplevelser med seg hjem. Vi foreldre må klare å stå imot presset om å la unge dra.

Det kan være vanskelig å være den eneste «kjipe» forelderen som sier nei, så en allianse med andre foreldre kan være smart. Da er man bedre rustet til å stå imot presset.

Har ungdommen allerede fått ja til å reise på tur, bør du ta en god prat om rus, alkohol, grensesetting og respekt for andres grenser. Så vil ungdom innimellom ta dårlige valg uten at foreldrene kan gjøre noe med det.

Men som voksne bør vi gjøre det vi kan for at de unge tar fornuftige valg. Slik at sydenturen ender med glade, solbrune ungdommer som lander på Gardermoen, ikke døddrukne på et sykehus i Hellas.