*Nettavisen* Nyheter.

Når tiden er knapp ...

Hege Marie, Isak (3), Tor Einar og Benjamin (7) Foto: Anne Charlotte Schjøll (Tønsbergs Blad)

Når sjuåringen måtte på do, var det helt greit, bare han kjøpte noe først.

(Tønsbergs Blad) Tar man seg en tur til Tønsberg sentrum og Brygga, myldrer det av mennesker i sommervarmen.

Mat og drikke hører naturlig med. Naturlig er også at naturen går sin gang, og før eller senere melder behovet for et toalett seg.

Og hører du setningen: «Mamma, jeg må på do», vet alle foreldre at akutt respons er påkrevet.

Benjamin på sju, Isak på tre og mamma Hege Marie Gauslaa var på besøk i Tønsberg og tok turen til Kaldnes for å være på lekeplassen. Etter en stund måtte Benjamin på toalettet.

– Vi bor på Revetal og er ikke kjent på Kaldnes-området. Jeg vet det er offentlige toaletter i sentrum, men dit var det for langt å gå. Derfor tok Benjamin turen til nærmeste restaurant. Der fikk han ikke bruke toalettet uten å kjøpe mat eller drikke, sier mamma Hege Marie.

Måtte kjøpe noe
Da sjuåringen hennes kom ut igjen med uforrettet sak, ble hun med Benjamin tilbake til restauranten, trygg på at dette baserte seg på en misforståelse.

– Men svaret var det samme. Vi hadde akkurat spist og jeg ville ikke kjøpe en brus til 40 kroner eller sette meg ned å ta en kaffe. Derfor gikk vi ut og fikk heldigvis låne toalettet i isbaren ved siden av, sier hun.

Daglig leder ved Kverneriet, Viktor Dörrich, forklarer hvorfor spisestedet avviste gutten:

– Toalettet vårt er for våre gjester. Vi har hatt hundrevis av folk her som vil låne toalettet, men som ikke kjøper noe. Toalettet har blitt ødelagt og det koster mye å renovere det, sier han.

Han skjønner at det virker vel strengt å avvise en sjuåring.

Kun for gjester
– Ja, en sjuåring har ikke penger i lomma til å handle for, men vi holder til både ved gangbrua og en lekeplass og sier vi ja til én, men nei til en annen, blir ikke det riktig heller, sier han og legger til:

– Det burde vært anlagt et offentlig toalett i forbindelse med lekeplassen. Vi er en nyetablert bedrift som ikke har råd til å bygge et toalett for andre enn kundene våre.

Hos kommunen skjønner man problemet, men har ingen planer om offentlig toalett.

– Vi har to kommunale toaletter i sentrum (nedre del av Torvet og ved Honnørbrygga, journ.anm.) i tillegg til gjestebrygga. Jeg kjenner ikke til om det er planlagt noe på Kaldnes, sier Øyvind Myhre, leder av Bydrift.

Restaurantbransjen selv mener det hører til unntakene at man kontrollerer hvem som bruker toalettet.

– Dette er meg bekjent ikke noe stort problem. Restaurantene på Brygga-siden har så mange gjester at de ikke har tid til å kartlegge hvem som bruker toalettene. Kanskje besøkes toalettet før gjestene setter seg ned for å spise, sier Ronny Bjune, leder av Tønsberg hotell- og restaurantforening.

Samtidig skjønner han begrunnelsen fra spisestedet på Kaldnes.

– Når det anlegges en lekeplass som besøkes av barn og foreldre og det ikke er et toalett tilknyttet dette, ser jeg at det kan bli et problem, sier han.

Kommunen eier Støperiet som ligger like ved.

– Kanskje kommunen kan tilby et toalett for publikum her, foreslår han.

Les flere saker fra Tønsbergs Blad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.