*Nettavisen* Nyheter.

Narko-Jarle gjør comeback

Junkien Jarle følte seg for gammel til å være på kjøret, derfor har han begynt et nytt og streitere liv.

23.11.06 10:03

(SIDE2): Eks-narkomane Jarle Yggeseth ble kjent gjennom NRK-serien «Åpen Post». Talkshowet, med Harald Eia og Bård Tufte Johansen, gikk på NRK i tidsrommet 1998-2002. Siden sist har Jarle begynt et streitere liv og flyttet i egen leilighet.

Den tidligere blandingsmisbrukeren har invitert moren til julaften. Han gleder seg til å vise henne at han nå har skikket seg. Men Jarle er litt stressa også fordi han har aldri laget noe annet enn cornflakes før.

Nå må han lære å lage ribbe og alt det stæsjet som hører med ved siden av. Hvordan hans sløve forberedelser går kan følges fra 1.desember på «Jarles Jul» på Kanal 24.

- Jarle har egentlig ikke sjans, han er sin verste fiende. Å komme inn i samfunnet igjen etter å ha vært ute i ti til 25 år er egentlig ikke mulig. Det er litt av opplegget, han kjemper i mot alle odds, sier Egil Birkeland, alias Jarle.

- Det ække så nøye
Selv om Jarle ikke lenger er på kjøret har han fremdeles heroin-knekken i knærne, de tunge øyelokkene og han tar pauser mellom ordene.

- Jarle (i slutten av 30-åra) har flyttet i leilighet med oppsiksvekkende lav husleie. Det viser seg at det er en vaktmesterbolig, men det ække Jarle så nøye på. Det er Kristian, en ungdomsprest som har skaffet bostedet, sier Birkeland.

- Det er en rørende og ordentlig historie, mener han.

Ikke kresen narkoman
- Jarle var tidligere blandingsmisbruker, han var ikke kresen. Men han er en god gutt, han har ikke vært hardbarka kriminell, derfor kunne han ikke ha dyre vaner heller, sier Birkeland og smiler før han fortsetter:

- Han skjønte vel bare at han begynte å bli for gammel for kjøret. 40 år, nei, faan skal jeg drive på med dette? tenkte han. Han var bare smånarkoman og slo aldri helt gjennom!

Helt på bånn
Birkeland mener humor om narkomane og spesielt Jarle er morsomt fordi han er helt på bånn, totalt hjelpesløs, men gir seg likevel aldri.

- Han er en positiv gutt. Når du er så utafor så kan man si banale, men dønn ærlige ting. Det kan komme visdomsord som ingen andre slipper unna med.

- Dessuten er Jarle skvetten, bare av telefonen eller at det ringer på døra kan sette ham fullstendig ut.

Birkeland påpeker at det også er trist og sårt, men det i seg selv kan være morsomt. Det er mulig å le av det likevel og bevare sympati.

Mannen, som også er kjent som nordlendingen i VG-reklamene, er oprinnelig fra Stavanger, men er nå bosatt i Sandefjord. Ideen til Jarle kom da han jobbet på hospits i Oslo tidlig på 90-tallet. Der ble han kjent med karakteren og noen av gutta ga inspirasjon. Birkeland skjønte da også at det til en viss grad er tilfeldig hvem som havner utenfor og ikke.

- Det gikk opp for meg at det like gjerne kunne vært meg, med et par andre «twist- and- turns». Det var en viktig erfaring.

Jarle kan høres over 25 episoder på Kanal 24 i Morgenkollektivet ( 06.00 - 09.00 ) og reprise i Ett med Lars ( 13.00 - 14.00) hver dag i desember. I helgene sendes episodene i Brunch ( 10.00 - 13.00 ) lørdag og søndag. Julekalenderen skal også gå i reprise hver kveld i «Hei Rune».

LES OGSÅ: Her er årets julekalendre

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.