Det har stormet rundt narkotika-debatten i Norge. På under tre uker ble mer enn 1600 kilo kokain funnet i banankasser hos Bama i Groruddalen i Oslo.

Kokainbeslagene satte nok en gang fart på narkotika-debatten. Flere influensere tok til orde for at kokain er blitt så normalisert at det er rart dersom du ikke tar det.

Blant annet influenserne Vita og Wanda Mashadi, som har reagert på avisoverskrifter om kokainbruk blant unge.

– For meg så er det hårreisende og trist egentlig at det har blitt så vanlig som man sier nå, fortalte Vita Mashadi i en sending av «Debatten».

Stanset skoleelever

Den forhenværende danske narkobetjenten René Dahl Andersen har også merket en endring i den danske hovedstaden. I 14 år trålte han Københavns gater på søken etter kriminelle.

Da to unge gutter stoppet ham på gaten under innspillingen av TV-serien der han vil vise narkomiljøet, skjønte han at noe var galt.

Les også: «Rosa kokain» sprer seg i Europa: – Vær oppmerksom

I den danske TV 2-dokumentaren «En gang narkostrømer» vises scenen der han stanser de to.

– Har du noe i lomma? spør han.

– Selvfølgelig, svarer de to og holdt opp en pose med hvitt pulver.

Posen inneholder fem gram kokain, som de to guttene skulle selge på Vesterbro i København. Det var heller ikke det eneste de var der for å selge.

– Vanvittig

Tidligere på dagen hadde de to guttene levert 50 gram kokain til noen andre langere, noe de pleide å gjøre flere ganger i uka, sa de ifølge dansk TV 2.

Les også: Kjendisene med kokainoppgjør: – Forkastelig

Det sjokkerte den erfarne mannen, som jobbet som narkotikabetjent i en årrekke.

– Det er vanvittig.

– Det er en 16-åring som har overlevert 50 gram kokain til ni forskjellige pushere. Og han kommer tilbake senere og samler inn penger, sier han overrasket.

Dahl Andersen jobbet i politiet fram til 2016. Da var det ugjenkallelig slutt for hans politikarriere, etter å ha blitt suspendert.

Han hadde stjålet designerlamper fra Politigården og solgt dem videre. I 2018 ble han dømt og avskjedighet.

FHI: Har økt i Norge

Thomas Anton Sandøy, forsker ved avdelingen for rusmidler og tobakk i Folkehelseinstituttet (FHI), forteller til Nettavisen at FHIs befolkningsdata viser at bruken av kokain blant unge voksne har økt noe de siste årene.

I 2022 oppga rundt fem prosent av unge voksne bruk av kokain siste tolv måneder, viser FHIs tall.

– Det meldes om et økende marked for kokain i Europa. Det at kokainbruken ser ut til å ha gått opp noe i Norge, kan altså henge sammen med økt tilgjengelighet. Når det gjelder bruken av andre illegale rusmidler, har denne vært relativt stabil i våre befolkningsundersøkelser de siste årene, sier Sandøy til Nettavisen.

Spesielt i alderen mellom 16 og 34 år har FHI merket en økning.

– Det er altså flere menn enn kvinner som rapporterer kokainbruk. For eksempel, i vår siste spørreundersøkelse svarte ti prosent menn og fem prosent kvinner at de hadde brukt kokain i løpet av livet, sier han.