Gå til sidens hovedinnhold

Narkohandelen politiet ikke klarer å knekke

Politiet har pågrepet en mann, som erkjenner å være en sentral person i distribusjon av narkotika på nett. Likevel er det nærmest umulig for politiet å løse saken.

MAJORSTUEN: For en drøy måned siden pågrep politiet på Majorstuen en mann i begynnelsen av 20-årene med det syntetiske dopet MDMA. Mannen ble pågrepet ved en tilfeldighet, av en ordenspatrulje.

Skybert og John Doe

Men da politiet begynte å etterforske saken, viste det seg at mannen, som bor i Oslo vest, var sentral i distribusjon av alle typer narkotika via hemmelige nettverk på internett.

– Han ble pågrepet ved en tilfeldighet, men da vi sjekket datamaskinen hans fant vi ut at han var en sentral person i disse nettverkene. I tillegg har det kommet fram en del i avhør, men det som er litt spesielt er jo at siktede ikke har et eneste navn å gi oss. Vi kommer ikke så langt når det bare er Skybert og John Doe, sier ordenssjef ved Majorstuen politistasjon, Bjørn Pedersen.

LES OGSÅ: Tuva (10) svømte med Bygdøy-delfinen

Falske navn og valuta uten sporing

Han forteller at politiet vet at stadig flere unge voksne driver med denne typen narkohandel, men at det er svært vanskelig for politiet å få grep om dette.

– Det foregår via hemmelige browsere, hvor man går inn på markedsplasser der man blir godkjent via andre. Ingen vet hvem du er, men fordi du blir godkjent av andre, vet de at du er en god betaler, forteller Pedersen.

I de hemmelige nettverkene betaler man med så kalte bitcoins (se fakta til høyre). Dette er en form for valuta du verken kan ta på, eller betale med i den lokale butikken.

Bitcoins eksisterer kun i den virtuelle verden, er løsrevet fra alle former for tradisjonelle sentralbanker, og er helt anonym. Dermed kan den heller ikke spores.

– Deretter setter man opp en falsk postkasse, under falsk navn, og så havner narkotikaen der, forteller Pedersen.

Nark

SENTRALSTIMULERENDE: Politiet ser en trend med økende bruk av sentralstimulerende midler som amfetamin, ecstasy og MDMA. Stadig oftere handles det på internett, med i nettverk og med valuta som politiet ikke klarer å spore. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

LES OGSÅ: Kvinne tatt med amfetamin for flere millioner kroner

– Fryktelig vanskelig

Med andre ord er politiet avhengig av å enten bli godkjent inn i nettverkene, eller å ta selgere eller kjøpere på fersken ved de anonyme postkassene.

– Å gå bakspor her er fryktelig vanskelig, spesielt fordi nettverket er kryptert, sier Pedersen, som kan fortelle at ut fra de svært få sakene politiet har klart å oppklare vet at det er folk fra forskjellige samfunnsnivå som er involvert, men at det er et «elitenivå» som sitter som stråmenn i enden.

– De er med for å cashe inn bitcoins, dette genererer veldig, veldig mye penger, sier Pedersen.

LES OGSÅ: Oslo er Europas «amfetamin-hovedstad»

Skulle hente stoff

Den akutelle saken på Majorstuen politistasjon etterforskes nå videre.

– Vi jobber med å dekryptere disse nettverkene, men det er lettere sagt enn gjort. Man kan ikke bare komme seg inn i dem, man må godkjennes av andre, sier Pedersen.

Mannen politiet nå har pågrepet ble tatt ved sin «hemmelig» postkasse, der han skulle hente en pakke med stoff. Disse postkassene settes opp på vilkårlige steder, og bare selger får vite hvor. Deretter dumpes stoffet i disse, etter at kjøper har betalt med bitcoins.

LES OGSÅ: Pablo Picassos arvinger skuffet over den norske regjeringen

Vil ha tips om postkasser

Politiet ber nå publikum om hjelp til å avsløre nettverkene.

– Folk flest kan være litt obs hvis de ser postkasser som står plassert rundt omkring, da vil vi gjerne ha tips, sier Pedersen, som forteller at politiet ser en trend med mye sentralstimulerende dop, spesielt i utelivet i Oslo.

Mannen som er tiltalt i saken er løslatt fra varetekt mens politiet etterforsker saken videre.