RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Narkoman får ikke saksøke

En 22-årig narkoman kvinne ville saksøke kommunen og barnevernet for å ha ødelagt livet hennes. Men tingretten har avgjort at saken er foreldet.

Dermed må småbarnsmoren se langt etter en oppreisning hun hadde gode sjanser for å få.

Vanskelig oppvekst
Da hun var tolv år gammel ble hun tatt hånd om av barnevernet, etter at begge foreldrene sviktet i hjemmet. Hun ble først plassert i fosterhjem, for deretter å sendes rundt på til sammen seks forskjellige institusjoner fram til hun fylte 18 år. I løpet av disse seks årene bodde hun også hjemme hos flere forskjellige familiemedlemmer.

Fikk rusproblemer
Årene på institusjon var preget av mistrivsel og stadige rømninger. Etterhvert utviklet hun et omfattende rusproblem som bare ble verre. Ifølge stevningen fikk hun aldri tilbud om behandling for sine rusproblemer eller sin dårlige mentale tilstand. I en utredningsrapport, forfattet ved en av institusjonene hun bodde på, står det:

- Barnevernets skyld
«NN (22-åringen, red. anm.) gir uttrykk for at det ikke eksisterer noe godt fra hennes barndom. Hun forteller at hun som liten ble mishandlet fysisk og psykisk av sin mor og var vitne til hennes suicidalforsøk. Hun hevder barnevernstjenesten var klar over hennes situasjon og er svært frustrert over at barnevernstjenesten ikke « grep inn» for seksten år siden. Hun formidler sterk oppgitthet over å ha vært plassert i så mange ulike tiltak, og mener barnevernstjenesten i stor grad har skyld i den situasjon NN i dag befinner seg i.»

- Et tankekors
I den samme rapporten konkluderes det med at 22-åringen har fått varige skader av omsorgssvikten i tenårene. Hjelpeapparatet stemples som utilstrekkelig og får en stor del av skylden for kvinnens nåværende vanskelige livssituasjon.

«I ettertid er det et stort tankekors for oss at det har vært mulig å utsette et barn for slike påkjenninger som NN er blitt påført, både fra familie og det offentlige», står det i rapporten.

Foreldet
22-åringen fremmet søksmål mot kommunen i mars 2005. Hun krevde da erstatning for omsorgssvikt, men saken ble avvist fordi den var foreldet et halvt år tidligere. Ifølge foreldelsesloven hadde hun tre år på seg fra hun fylte 18 år, til å kreve skadeerstatning. 22-åringen mente hennes situasjon var et unntakstilfelle, fordi hun var på bedringens vei da hun fylte 18 år, og ikke forsto, før hun kom på kjøret igjen ett år senere, at hennes rusproblemer var varige. Både kvinnen og hennes advokat mente løpefristen derfor burde løpe fra hun var 19 år.

Avvist igjen
Men Bergen tingrett så det ikke på den måten, og fulgte lovverket. I dommen skriver tingretten at 22-åringen hele tiden var godt klar over sin egen vanskelige situasjon og at hun både kunne og burde ha saksøkt kommunen for lenge siden. At hun likevel ikke gjorde det, kunne bare falle tilbake på henne selv. Saken ble dermed avvist, og den narkomane 22-åringen får ikke erstatning.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere