Gå til sidens hovedinnhold

Narve hisser seg kraftig opp

Ekstremværet i Nord-Norge de siste dagene er bare en forsmak på klimaet de neste dagene.

Storm Weather Center varsler adskillig verre ekstremvær i tiden som kommer.

- Den aller kraftigste vinden kommer trolig fredag formiddag, sier meteorolog Martin Grønnevet til TV 2 Nettavisen.

Metorologisk institutt har sendt ut ekstremvarsel før Narve setter inn for alvor.

Det verste været er ventet å komme på kysten fra Nord-Trøndelag og nord til Bodø, opplyser Storm Weather Center. Her ventes vindstyrken å komme opp i full storm med ødeleggende vindkast. Og med temperaturer på minus fem til ti grader, kombinert med kraftig vind, er faren stor for frostskader.

Har du bilder av Narves herjinger? Send til vaktsjef@nettavisen.no eller MMS til 1984, merk NATIPS.

Hæren i beredskap
Stabsjef i Hærens styrker, Dag Størland, bekrefter overfor TV 2 Nyhetene at opptil 1000 personer er klare til å kalles ut om ekstremværet skaper fare for liv, eller forårsaker et større skred.

Styrkene fra Hæren, Sivilforsvaret og Heimevernet er stasjonert ved flere militære leire i Indre Troms, og vil avvente ordre fra politiet.

Natt til torsdag kunne politiet i de nordligste politidistriktene opplyse at det ikke var meldt om større skader i forbindelse med uværet.

- En mindre gressbrann ved Steigen ble forårsaket av strømførende kabler som skapte gnistregn da de kom inntil hverandre på grunn av sterk vind. Utover det har vi ikke hatt noen hendelser, opplyser operasjonsleder Tommy Bech ved Salten politidistrikt til TV 2 Nettavisen.

Varer lenge
Ekstremværet, som har fått kallenavnet Narve, har herjet i de tre nordligste fylkene siden søndag, og har blant annet ført til evakuerte skoler, knuste bilruter, ødelagte hus, strømstans og raserte båter.

Onsdag kveld ble all jobbing på Snøhvit-anlegget på Melkøya innstilt på grunn av sjokkværet.

Det mest spesielle med Narve er seigheten, ifølge meteorologen.

- I motsetning til vanlig ekstremvær, som kommer feiende og slår hardt i noen timer, er denne værsituasjonen mer vedvarende. Narve er en langdryg affære. Det er sjelden det blåser så lenge og kraftig uten pauser i Norge, påpeker vær-eksperten.

Noe annet som er spesielt med Narve er de store lokale forskjellene.

- Ett sted kan ha full storm, mens det det ganske rolig andre steder i nærheten. Onsdag kveld er det eksempelvis full storm i Berlevåg i Finnmark, forteller Grønnevet.

Han tror Narve vil roe seg ned de fleste steder lørdag, bortsett fra i Finnmark, hvor ekstremværet ser ut til å fortsette gjennom helgen.

Verst sør for Bodø
Torsdag morgen var vinden sterkest i Nord-Trøndelag. Men ifølge Storm Weather Center vil vinden øke på nordover mot Bodø utover dagen.

- Det blir kraftigst vind sør for Bodø. Men det ser litt lysere ut for Vest-Finnmark. Dagens prognoser viser noe svakere vind enn gårsdagens prognoser. Men det vil blåse liten til full storm, og kombinert med temperaturer ned mot minus 25 er faren for vindnedkjøling størt på Finnmarksvidda, sier meteorolog Korneliussen.

- Bør folk holde seg innendørs?

- Det er ikke lurt å være ute i denne kraftige vinden. Middelsvinden ligger på rundt 30 meter i sekundet. Men det kan være vindkast som er mellom fem til ti meter sterkere. Det er vindstyrke på 40 m/s som river ned trær og blåser av tak, sier Korneliussen.

Narve merkes også på Vest- og Østlandet. I natt blåste det friskt på Vestlandet, med vindstyrker opp mot storm. Østpå sørger Narve for lave temperaturer og mye nedbør.

Frykter du Narve? Sjekk været her!

Se hvordan Narve skapes her!

Reklame

Black Week: Her får du oversikt over alle salgene