*Nettavisen* Nyheter.

«Narve» raser videre

Stormen i Nord-Norge har fått navnet «Narve» og vil fortsette å herje i landsdelen resten av uken.

18.01.06 12:47

Natt til fredag vil stormen utvikle seg til sterk storm i Nordland og Finnmark. Det forteller meteorolog i Storm Weather Center, Frode Håvik Korneliussen, til TV 2 Nettavisen.

Se bildekarusell fra uværet nederst i saken.

- Det er kaldt og blåser storm, og det ser ikke ut til å gi seg før søndag.

Onsdag er det ti minusgrader på finnmarkskysten. Med storm vil dette utgjøre 30 effektive minusgrader.

Det blir ikke de store endringene i været i dagene fremover, og vinden vil nå sin maks styrke på fredag. Den kraftige vinden ser ut til å bli roligere til lørdag, men vil trolig øke på igjen søndag og mandag i de nordligste områdene.

Send dine bilder av uværet til:vaktsjef@nettavisen.no eller på mms med kode NATIPS til 1984

I tillegg kan det fredag komme nedbør i form av snø i Nordland,.

Stormen har blitt oppgradert til ekstremvær og har derfor fått navnet «Narve».

- Det er uvanlig med så vedvarende vind flere dager på rad, sier Korneliussen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: TV 2

Første smak på vinterstormen
Hele Nord-Norge fikk smake stormen natt til onsdag. Flygende takplater og veltede lyktestolper er den foreløpige statusen. Helgelandskysten fikk virkelige se det som kan være forsmaken på den første virkelige vinterstormen. Politiet har mottatt en rekke meldinger om tak som har blitt tatt av været.

I Sandnessjøen ble en garasje tatt av vinden, og eieren maktet ikke sikre denne for natten. Politiet hadde heller ikke mulighet til å hjelpe til. Mest dramatisk var det likevel i Mo i Rana. Der ble flere veggplater i en stor lagerhall løsnet av vinden.

Biler knust
- Et 50-talls biler har fått rutene knust på grunn av uværet, forteller politiinspektør Morten Daae ved Vest-Finnmark politidistrikt til TV 2 Nettavisen.

I Øksfjord ble hele taket til en bedrift løftet opp og kastet på sjøen. I Rypefjord ble en tilhenger som hang på en bil revet av og slengt på sjøen.

Et annet sted slet en båt seg løs fra fortøyingen og ble kastet i fjæra.

- Båten ble regelrett malt opp i fjæresteinen. Det eneste som er igjen av den er motoren, forteller Daae.

På minst fem hus i Hammerfest har deler av, eller hele taket, løsnet.

Skoler evakuert

Tirsdag ble to barneskoler i Hammerfest evakuert på grunn av ekstremværet. Det har forløpig kommet melding om én personskade.

- En busspassasjer ble skadd da vinduene i bussen knuste og glasskår føk inn i øyet på vedkommende. Denne personen er nå fraktet til sykehus, forteller Daae.

Kommunen holdt onsdag krisemøte.

- Vi har besluttet å holde skoler og barnehager åpne, men elevene holder seg innendørs. Det er ni minusgrader og vind, sier ordfører Alf E. Jakobsen i Hammerfest til TV 2 Nettavisen. Skolene i Hammerfest vil holde åpent til vanlig arbeidstids slutt klokka 16, og mange av elevene vil bli hentet av foreldrene i bil. Jakobsen sier situasjonen vurderes fortløpende og at det trolig blir stenging av skoler og barnehager i morgen dersom vinden øker.

Krisemøte
Stasjonssjefen ved Hammerfest politistasjon, Gustav Kaald Olsen, sier til TV 2 Nettavisen at krisemøtet klokka 12 i dag skal sette status på hva som er blitt gjort og hva som må gjøres i forbindelse med stormen.

De som skal delta på møtet er politimesteren, representanter fra havnevesenet, kommuneoverlegen, beredskapsleder for kommunen og representanter fra forsvaret. Møtet starter onsdag kl 12.00 og vil vare i omtrent en time.

- Det er for å samordne innsatsen som blir gjort av alle i forbindelse med uværet, sier Olsen.

Olsen tror at mye av arbeidet for politiet vil bestå i å sikre ting og gjenstender som ligger løst, samt sikre bygg som allerede har fått tak og vegger blåst av . Slik at det ikke blåser til alle kanter, legger han til.

Han oppfordrer folk i Hammerfest til å sikre søppeldunker, trillebårer, søppelhauger og ellers ting som står ute.

Det skal være syv-åtte hus i Hammerfest som har takskader, men det skal ikke være noen personskader.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.