RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
NASA har brukt en datamodell kalt GEOS-5 til å utvikle en simuleringsmodell av CO2-gassenes årlige syklus i atmosfæren.
NASA har brukt en datamodell kalt GEOS-5 til å utvikle en simuleringsmodell av CO2-gassenes årlige syklus i atmosfæren. Foto: NASAs Goddard Space Flight Center/K. Sharghi

NASA: - Dramatiske globale konsekvenser

NASA har laget en video som viser CO2-utslippet over en ettårsperiode.

CO2-gasser er gjerne litt abstrakt for folk flest, og det er ikke alltid klimagassene er synlig for det blotte øyet. Nå har det imidlertid kommet en modell som viser tydelig hvordan disse utslippsgassene samles i atmosfæren – rett over oss.

Den amerikanske romfartsorganisasjonen, NASA, har utviklet en visuell modell som simulerer syklusen til CO2-gasser i atmosfæren over ett år.

Simuleringsmodellen, som er utviklet av NASA, gir et innblikk i hvordan CO2-gasser beveger seg rundt i atmosfæren. Dataen som er brukt i modellen, er basert på utslippene i 2006.

Modellen viser at den høyeste konsentrasjonen av CO2 befinner seg på den nordlige halvkule, hvor det også befinner seg flest utslippskilder.

- Dramatiske konsekvenser
- Mens tilstedeværelsen av karbondioksid (CO2) har dramatiske globale konsekvenser, er det fascinerende å se hvordan lokale utslippskilder og værsystemer produserer en hellende konsentrasjon på en regional målestokk, sier klimaforsker ved NASA, Bill Putman, i en uttalelse.

- Simuleringsmodeller som denne, kombinert med data fra observasjoner, vil bidra til å styrke vår forståelse av både menneskelig CO2-utslipp og naturlige strømninger over jorden, sier han.

CO2-utslippenes årlige syklus er komprimert til tre minutter i simuleringsmodellen. Videoen viser at det er en liten nedgang i CO2-verider under sommermånedene. Dette skyldes fotosyntesen som tar opp mye av CO2-gassene.

- Når sommeren går over til høst, og fotosyntesen avtar, begynner CO2 å samle seg i atmosfæren, sier Putman som er tilknyttet NASAs Goddard Space Flight Center.

Høyere konsentrasjon
- Til tross for at denne forvandlingen er ventet, så ser vi en høyere konsentrasjon av CO2 som samler seg i atmosfæren hvert år. Dette bidrar til den langsiktige trenden med økende globale temperaturer, sier han.

Våren 2014 ble det for første gang i nyere tid registrert over 400 ppm (deler per million) CO2 i mesteparten av atmosfæren over den nordlige halvkule, ifølge NASA. I forkant av den industrielle revolusjonen lå verdiene på rundt 270 ppm CO2 i atmosfæren.

På sommertid viser modellen at det er en økning av karbonmonoksid i atmosfæren, som også er en skadelig klimagass. Dette skyldes skogbranner i Sør-Amerika, Afrika og Australia.

Se NASAs video:


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere