NASA: - Ismengden i Antarktis øker

NASA mener det er en økning i nettomengden av is på Antarktis fremfor at det er en nedgang, slik FNs klimapanel hevder.

NASA mener det er en økning i nettomengden av is på Antarktis fremfor at det er en nedgang, slik FNs klimapanel hevder. Foto: Staff (Reuters)

NASAs funn i Antarktis strider mot funnene til FNs klimapanel.

04.11.15 08:41

En ny rapport fra NASA, som er publisert i Journal of Glaciology, slår fast at nettomengden med is i Antarktis, også kalt Antarktika, øker framfor å minke, noe som bidrar med å bremse stigningen i havnivået.

Funnene til NASAs Goddard Space Flight Centre strider mot påstanden til FNs klimapanel (IPCC), som har hevdet at nettomengden med is i Antarktis har minket de siste tiårene, skriver Science Daily.

I tidsperioden fra 1992 til 2001 har det imidlertid blitt tilført 112 milliarder tonn med is i Antarktis hvert år, mens i tidsperioden 2003 til 2008 sank økningen til 82 milliarder tonn med is i året, ifølge studien.

Økningen i ismengden innebærer at Antarktis absorberer en tilsvarende mengde sjøvann på 0,23 millimeter årlig.

- Isøkning som overgår istapet
Glasiolog ved NASAs Goddard Space Flight Centre, Jay Zwally, er rapportens hovedforfatter. Han skriver at deres funn skiller seg ut fra andre studier, og at uenigheten bunner i mengden is i østlige Antarktis og innlandsområdene i vestlige Antarktis.

- Der ser vi en isøkning som overgår istapet i andre områder, skriver Zwally.

Zwally sier det er gode nyheter at Antarktis ikke bidrar til at havnivået stiger, men legger ikke skjul på at det likevel er dårlige nyheter å spore.

- Dersom den årlige stigningen i havnivået på 0.27 millimeter som tillegges Antarktis i IPCC-rapporten, faktisk ikke kommer fra Antarktis, må det være noe annet som bidrar til stigningen i havnivået som ikke er gjort rede for, skriver Zwally.

Zwally sier at fortykningen av isen i Antarktis er nok til å veie opp for istapet i andre deler av kontinentet, og dermed redusere den globale stigningen i havnivået.

- Ikke nok snøfall
Men Zwally utelukker ikke at denne utviklingen med overskuddsis vil kunne snu i løpet av noen tiår. Mens det er en økning i ismengden i østlige Antarktis og i innlandsområdene i vestlige Antarktis, er det påvist en nedgang i ismengden i Antarktishalvøya og langs kystområdene i vestlige Antarktis.

- Dersom tapet i Antarktishalvøya og deler av vestlige Antarktis fortsetter å øke i samme tempo som de siste to tiårene, så vil tapet ta igjen det langsiktige overskuddet i østlige Antarktis innen 20 til 30 år. Jeg tror ikke det blir en stor nok økning i snøfallet til å forskyve det tapet, skriver han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.