Gå til sidens hovedinnhold

NASA-forsker avviser Mars-funn

- Gosh. Det var fascinerende, sier Knut Jørgen Røed Ødegaard.

NASA avholder en pressekonferanse førstkommende torsdag «for å drøfte et astrobiologisk funn som vil ha stor betydning for søken etter bevis på utenomjordisk liv. Astrobiologi er læren om opprinnelsen, evolusjonen, distribusjonen og fremtidig liv i universet», lyder pressemeldingen til NASA.

Det er ennå uklart hva som blir presentert på pressekonferansen torsdag. Men astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard fortalte Nettavisen tirsdag at det trolig vil dreie seg om fossile spor av livsformer på Mars-meteoritten ALH84001.

- Det er ikke Mars-meteoritten
Astrobiolog Hans Erik Foss Amundsen avviser imidlertid at det er Mars-meteoritten ALH84001 som er gjenstand for den varslede NASA-pressekonferansen førstkommende torsdag.

- Det er helt sikkert ikke denne steinen. Det er jeg ganske sikker på. Jeg har studert ALH84001 og andre Mars-meteoritter sammen med NASA-forskere i cirka 15 år, sier NASA-forsker Hans Erik Foss Amundsen til Nettavisen.

- Hvis jeg skulle gjette, så har det noe med at de har funnet en type liv på jorden som har annerledes kjemi enn det livet man kjenner fra før. Det vil være min gjetning, sier han.

- Da betyr det at man kanskje kan se på andre steder og andre måter når man leter etter liv. Nå strever vi med å forstå hva vi skal lete etter, og det eneste vi gjør nå er å lete etter liv vi kjenner fra jorden. Men det kan være at man skal lete etter helt andre kjemiske fingeravtrykk, sier Amundsen.

- Det er ikke ofte NASA kommer med en pressemelding rundt dette temaet (utenomjordisk liv red.anm.). Det er de veldig forsiktig med, så jeg veldig spent, understreker han.

- Det var fascinerende
Knut Jørgen Røed Ødegaard er mildt sagt overrasket over at det ikke er Mars-meteoritten ALH84001 som skal presenteres på pressekonferansen til NASA.

- Gosh. Det var fascinerende. Men jeg tror at det fortsatt har noe med Mars å gjøre, sier han.

Røed Ødegaard tror kanskje NASA kan ha tørket bort støvet fra tidligere funn, som med moderne utstyr og metoder kan vise seg å være oppsiktsvekkende.

- Man har også gjort undersøkelser på overflaten til Mars med Vikingsondene 1 og 2 på 1970-tallet. Da hadde man utstyr som kunne undersøke bakken for organisk materiale. Men der var det såpass grovt utstyr og såpass dårlig tekniske undersøkelser, så den prøven ble ikke regnet som et godt nok resultat, sier Røed Ødegaard til Nettavisen.

I tillegg påpeker Røed Ødegaard at det også kan dreie seg om et funn tilknyttet metangass i atmosfæren til Mars.

Funn på eksoplaneter
- Den siste muligheten er funn gjort med andre romteleskoper i forhold til sammensetninger i eksoplaneters atmosfære, sier han.

- Hvis det ikke er noe av dette, så må det være noe på mer generelt grunnlag ut fra studier, men det er ikke så interessant. Da er det ikke et konkret funn som gir oss mer konkret informasjon om livet der ute.

Pressekonferansen sendes direkte fra NASAs hovedkvarter i Washington på NASAs hjemmesider torsdag klokken 20.00 norsk tid.

- Det blir bare rett og slett å holde ut til torsdag kveld og se hva dette vil være. Det som er mest spennende er å se hvor sikre disse bevisene er, sa Røed Ødegaard til Nettavisen tirsdag.

Kommentarer til denne saken