*Nettavisen* Nyheter.

NASA har funnet sølv på månen

NASA har funnet sølvforekomster på månens overflate.

23.10.10 11:16

Den amerikanske romfartsorganisasjonen utelukker ikke at det også finnes gullforekomster i jordsmonnet på månen, skriver The Times.

Det kommer fram av nye forskningsresultater som er lagt fram av NASA.

I tillegg kommer det fram at det eksisterer store oaser i jordsmonnet på månen som er rikholdig på vann, melder BBC. Ifølge NASA er vannressursene på månen en brukbar ressurs, hvilket betyr det kan drikkes av astronauter.

Mer vann enn antatt
Det er ikke nytt at det er funnet spor av vann på månens overflate. Men forskningsresultatene viser at vannressursene er brukbare og at det er langt mer vann i jordsmonnet på månen enn først antatt.

Les også: Fant vann på månen

NASA-forskere har analysert og studert prøver fra et eksperiment som ble gjennomført i fjor.

Det ubemannede romfartøyet Lunar Crater Observation and Sensing Satellite (LCROSS) skjøt en romsonde mot månens overflate i juni måned i fjor. Dette resulterte i en enorm røyksky bestående av støvpartikler og gass.

Det kraftige nedslaget sprengte opp store mengder med stein og støvpartikler. NASA-forskere opplyser at 155 kilogram med vanndamp og ispartikler ble sprengt ut av krateret, skriver Science magazine.

45 liter vann per tonn
Disse partiklene er blitt studert og analysert i ettertid, og forskerne anslår at visse områder inneholder så mye som fem prosent vann. Det vil si at ett tonn med jordsmonn avgir mellom 38 og 45 liter med vann.

- Det er en betydelig stor mengde med vann, sier Anthony Colaprete fra NASAs forskningssenter Ames.

Les også: – Har én liter vann per tonn med jord

- Og det har en form som består av ispartikler av vann. Dette er veldig gode nyheter fordi is er en ressurs som er enkel å bearbeide. Det er ikke nødvendig å varme det opp så mye, du trenger bare å varme det opp til romtemperatur for å skille det fra jorden.

Rent praktisk vil forekomsten av vann gjøre det mye lettere å etablere base på månen. For det første trenger mennesker vann for å overleve, men vann kan også brukes til å lage drivstoff.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.