NASA skal bombe månen på fredag

Foto: NASA

Eksplosjonen vil kanskje være synlig fra Norge.

06.10.09 15:41

NASA skal etter planen avfyre en rakett mot månen førstkommende fredag. Hensikten er å skape et stort krater på måneoverflaten, og dermed avsløre om månen inneholder spor etter vann.

Det ubemannede romfartøyet Lunar Crater Observation and Sensing Satellite (LCROSS) skal avfyre raketten, som har dobbel så høy hastighet som en geværkule, fredag ettermiddag klokken 13.30 norsk tid, ifølge NASA.

Synlig fra jorden
Eksplosjonen vil etterlate en enorm røyksky bestående av støv og gass, og forhåpentligvis spor etter vann.

Romfartsorganisasjonen vil analyser skyen i leting på vann eller vanndamp. Det anslås at røykskyen vil være 10 kilometer høy, noe som gjør den synlig fra jorden.

- Det er jo klokken 13.30 norsk tid, så det betyr at det er dagslys. Det blir dermed ikke lett å se eksplosjonen fra Norge. Men med en kikkert så kunne man kanskje sett noe. Men jeg tviler på det. Det beste er å se den fra Hawaii. Men dette kommer til å bli vist live fra data-TV, sier astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard til Nettavisen.

Et kamera om bord på LCROSS vil trolig få med seg selve nedslaget, og NASA vil sende direkte opptak fra oppdraget fra klokken 06.15 og utover dagen fredag norsk tid.

Du kan følge direktesendingen på NASA TV.
Her kan du se en datagenerert video av hvordan de skal utføre oppdraget.

Ødegaard tror heller ikke det vil være mulig å se spor etter røykskyen etter mørkets fall.

- Da har den nok løst seg opp. Men det er absolutt mulig å kikke og jeg vil nok gjøre det selv også. Jeg kommer nok til å forsøke på dagtid også. Man skal aldri si aldri, sier han.

Lengst ned på månens sydpol
Hvis du likevel ønsker å gjøre et tappert forsøk på å se eksplosjonen på månen, kommer Ødegaard med følgende råd:

- Plasser deg på et område hvor det er fri sikt i nordvest retning. Eksplosjonen er jo lengst ned på månens sydpol, sier han.

Månen består hovedsakelig av tør ørkenlandskap, men forskere mistenker at is kan skjule seg i kratrene der solen ikke skinner.

Dersom forhåpningene blir innfridd, vil dette føre menneskeheten ett steg nærmere målet om å danne en bemannet base på månen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.