Gå til sidens hovedinnhold

NASA-toppsjef om UFO-rapport: - Det er helt klart at det er noe der

NASA-sjefen, som selv har vært i verdensrommet, har lest både den offentlige og den hemmeliggraderte UFO-rapporten.

I forrige uke offentliggjorde amerikanske etterretningsmyndigheter den mye omtalte og etterlengtede UFO-rapporten. Rapporten tar for seg en rekke observasjoner gjort av amerikanske militærtjenestemenn og jagerpiloter fra US Navy i perioden 2004 til 2021.

Det amerikanske forsvaret bruker imidlertid ikke det stigmatiserte UFO-begrepet (uidentifisert flygende objekt), men anvender begrepet uforklarlige/uidentifiserte luftfenomener (UAP - Unidentified Aerial Phenomena) når de skal omtale observasjonene.

Les også: UFO-feber herjer i USA

- Uvanlig bevegelsesmønster

Av totalt 144 observerte tilfeller, er det kun ett tilfelle som forklares og kategoriseres. Det skal ha vært en stor punktert ballong. 18 av tilfellene som beskrives i rapporten, har det som omtales som uvanlig bevegelsesmønster i luften.

Rapporten er på ni sider, og tilbyr ingen endelig konklusjon om hvorvidt observasjonene er knyttet til noe utenomjordisk eller rivaliserende makters våpensystemer. Det finnes også en tilleggsrapport som ble offentliggjort samtidig, men den er gradert hemmelig.

Bill Nelson (78) er øverste leder for den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA. Nelson er tidligere representantmedlem og senator fra delstaten Florida. Han er også tidligere astronaut, og besøkte verdensrommet i romferjen Columbia i 1986.

I et ferskt CNN-intervju utelukker ikke Nelson at observasjonene, som er beskrevet i rapporten, kan ha utenomjordisk opprinnelse. Han tviler på at den observerte fenomenet er teknologi som stammer fra «rivaliserende makter» - altså Kina eller Russland.

- Hva er din reaksjon på UFO-rapporten og observasjonen til Navy-piloter? spør CNN i TV-intervjuet.

- Jeg har også sett den hemmelige delen av rapporten. Den sier i hovedsak det vi allerede trodde. Vi vet ikke svaret på hva de Navy-pilotene så. De vet at de så noe. De sporet den, de låste inn radaren på den. De fulgte etter den. Plutselig beveget den seg hurtig fra et sted til et annet. Og det den offentlige versjonen av rapporten forteller oss, er at det har vært over 140 av disse observasjonene, sier NASA-toppsjefen til CNN.

- Så naturlig nok ber jeg våre forskere om å se om de kan finne en forklaring på dette fra et vitenskapelig ståsted. Og jeg venter på svaret deres.

- Helt klart det er noe der

- Fikk du noe sterk følelse, etter å ha lest den hemmelige delen, på hva som kan forklare disse observasjonene? spør CNN.

- Min følelse er at det helt klart er noe der. Det er ikke nødvendigvis noe utenomjordisk. Men hvis det er en teknologi som noen av våre motstandere besitter, har vi grunn til å være bekymret, svarer Nelson.

Les også: Obama: - Slik ville verden ha reagert på romvesen-bevis

- Men har våre rivaler (Kina/Russland red.anm.) kapasitet og evnen til å skape denne typen flygende objekter? spør CNN.

- Vi tror ikke det. Men når det gjelder universet, husk at universet er enormt. Vi har et eget program i NASA som heter The Search for Extra-Terrestrial Intelligence (søket etter utenomjordisk intelligent liv). Hittil har vi ikke fått noen kvittering for kommunikasjon fra noe som er intelligent, svarer han.

- Jeg tror ikke vi er alene

I 2017 publiserte anerkjente The New York Times en artikkelserie om UFO-er som ble sitert og omtalt i hele verden. Storavisen kunne blant annet avdekke at det amerikanske forsvaret satt på flere videoer, og at myndighetene hadde et hemmelig program som forsket på disse UAP-ene.

I 2020 offentliggjorde Pentagon flere videoer av UAP-er som ble filmet av amerikansk militærpersonell. I desember i fjor krevde Senatets etterretningskomité at amerikanske etterretningsmyndigheter skulle sammenfatte en rapport om alle kjente UAP-observasjoner og offentligjøre den innen 180 dager.

- Helt siden den videoen fra Navy-piloten kom ut, har folk blitt sultne på mer kunnskap. Og helt siden Star Trek (amerikansk film/TV-serie) har folk lengtet etter å finne ut av hva som er ute i kosmos. Er vi alene? Personlig så tror jeg ikke det. Universet er så stort. Universet startet for 13,5 milliarder år siden. Det er ganske enormt. Men folk er sultne på denne typen informasjon, og vi kommer til å fortsette å lete, sier Nelson.

- UAP-ene er antakelig fysiske objekter

Rapporten, som er utarbeidet og utgitt av Office of the Director of National Intelligence, inneholder ingen konkrete svar. Rapporten fastslår imidlertid at de fleste UAP-tilfellene antakelig er fysiske objekter ettersom «majoriteten av UAP-ene ble registret med flere sensorer, inkludert radar, infrarød, elektrooptisk, våpensøkere og visuelle observasjon».

Les også: Statlig vakthund gransker Pentagons UFO-håndtering

Nettavisen har intervjuet en romfartforsker ved NTNU og spurt om hvilke tanker han gjør seg om UAP-rapporten.

- Jeg tror heller ikke at vi her på jorda er alene i universet. Men den oppfatningen er ikke bygd på UFO-observasjoner. Når vi mennesker observerer noe vi ikke kan forklare, har vi et behov for å forankre det til noe. Det mest utstrakte eksempelet på det, er organisert religion eller kanskje til og med UFO-er, sier forskningsleder ved CIRiS (Senter for tverrfaglig forskning i rommet) ved NTNU, Knut Robert Fossum, til Nettavisen.

- Hva tror du disse objektene kan være for noe?

- Jeg aner ikke. Jeg har jobbet mye med astronauter og truffet en del av dem. Det finnes knapt noen mer intelligente mennesker. De er kremen av kremen. Når man har en astronaut som har observert ting som ikke kan forklares, blir det lagt mer merke til enn når en hvilken som helst person har kikket opp på himmelen og sett noe uforklarlig. Astronauter ser det også fra en helt annen synsvinkel og fra et annet perspektiv når de er i verdensrommet, sier Fossum.

18 uvanlige observasjoner

Rapporten fremhever 18 uvanlige observasjonstilfeller.

«Enkelte UAP-er så ut til å forbli stasjonære i vinden høyt i luften, bevege seg mot vinden, manøvrere brått, eller bevege seg i en betydelig hastighet uten merkbare fremdriftsmidler. I et lite antall tilfeller ble det påvist radiofrekvensenergi i tilknytning til UAP-observasjoner,» lyder rapporten.

Rapporten viser også til data som tilsynelatende viser tegn til at UAP-er demonstrerer en form for akselerasjon. «Vi skal utføre ytterligere analyser for å fastslå hvorvidt banebrytende teknologi ble demonstrert,» lyder rapporten.

Les også: Fikk sneket inn klausul om UFO-er før Trump signerte krise-pakken

Rapporten tar også tydelige forbehold: «I et begrenset antall tilfeller, utviste UAP-er visstnok en tilsynelatende uvanlig flyve-karakteristikk. Disse observasjonene kan være resultat av sensor-feil, forfalskning eller feiloppfattede observasjoner som krever ytterligere grundig analyse,» lyder rapporten.

Fem kategorier

143 av totalt 144 observasjoner er ikke kategorisert på grunn av manglende informasjon. Ifølge rapporten vil de ulike UAP-observasjonene, «når og hvis de blir oppklart», bli inndelt i fem potensielle forklarende kategorier: luftbåren virvar (plastposer, fugler, ballonger etc.), naturlige atmosfæriske fenomener (fuktighet, iskrystaller o.l.), industriell utvikling, forsvarssystemer til rivaliserende makter og annet. Det er kategorien «annet» som har fått mest spalteplass i amerikanske medier.

- Er det en hypotetisk mulighet for at vi har fått besøk fra verdensrommet, Fossum?

- Ja, det er en mulighet. Men det er vanskelig å kvantifisere og bevise. Det blir litt som å diskutere om engler har besøkt jorden. Det finnes folk som mener de har observert engler, sier han.

Les også: Piloten snakker ut etter 15 år: Filmet UFO-videoen som endte på forsiden av New York Times

- Med lysets hastighet vil det ta veldig lang tid å tilbakelegge de avstandene man observerer i verdensrommet. Gjengs populærvitenskapelige teorier som er bygget på vitenskapelig tenkning, er ormehull. Det vil si at det er en form for dimensjoner som tillater at man kan gå inn på et punkt og ut på et annet punkt fordi det er flere dimensjoner enn det man observerer, sier Fossum.

- Realpolitikk og sikkerhetspolitikk

Helt siden The New York Times-artikkelen ble publisert i 2017, har det herjet en slags UFO-feber i USA. Politikere, seriøse og anerkjente medier, og ikke minst tidligere president Barack Obama har omtalt fenomenet med største alvor. Fenomenet er også behandlet på høyeste hold i Senatets etterretningskomité. Enkelte beskriver fenomenet som en potensiell trussel mot nasjonens sikkerhet.

- Men hva slags tanker gjør du deg om disse UAP-observasjonene, Fossum?

- Jeg mener det gir en god grunn til å fortsette å utforske verdensrommet. Jeg tror at for de fleste innenfor politikken og beslutningsapparatet i store land som USA, så betyr dette at det er ting her vi ikke forstår, som enten kan være en enorm mulighet eller en enorm trussel. Det er så mange lignende observasjoner av objekter som kan forflytte seg veldig raskt. Det kan forkastes som avvik og feilrapportering, men når mengden av observasjoner har blitt så omfattende, og kildene er såpass troverdige, må man forsøke å forstå det bedre. Dette har blitt både realpolitikk og sikkerhetspolitikk, sier NTNU-forskeren.

- Ville vært Sputnik ganger hundre

- Tror du kineserne eller russerne har klart å holde denne typen teknologi hemmelig for omverden helt siden 2004 (de første dokumenterte UAP-observasjonene red.anm.)?

- Det vil i så fall være en verdensrekord for å holde noe så fantastisk hemmelig. Det ville vært Sputnik ganger hundre. Det at amerikanerne oppdaget at russerne hadde en satellitt som kunne se ned på oss, utløste enorme ringvirkninger i det amerikanske samfunnet, sier Fossum og henviser til starten av det såkalte romkappløpet.

Les også: Amerikanske myndigheter bekrefter at videoer med uidentifiserte objekter er ekte

Pål Brekke, som er seniorrådgiver for romforskningskoordinering ved Norsk Romsenter, forteller til NRK at han ikke har noen tro på at observasjonene er av utenomjordisk opprinnelse.

- Det er vanskelig å se for seg at det har vært fremmede vesener som har vært innom jorda og besøkt oss. Det finnes det per i dag ikke et eneste bevis for. Det er snakk om noen grumsete og kornete bilder og videoer, sier han.