RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

NASA vil lande på en asteroide

Foto: NASA
Sist oppdatert:
Asteroiden kan være på kollisjonskurs med jorden.

Det er én tusendelsrisiko for at asteroiden 1999 RQ36 vil treffe jorden innen år 2200. Et slikt sammenstøt vil i så fall skape en eksplosjon på jorden som tilsvarer sprengkraften til hundrevis av atombomber.

Ifølge en analyse av asteroidens kurs vil den kunne treffe jorden 24. september 2182. Men NASA-forskere vil gjerne samle prøver fra asteroiden for å forutse kursen mer nøyaktig.

Potensiell trussel
Dersom NASA gir prosjektet klarsignal, så vil en romsonde bli sendt opp i verdensrommet og lande på asteroiden i 2106 for å samle steinprøver. Asteroiden er hele 548 meter i bredden.

NASA har allerede klassifisert RQ36 som en potensiell trussel mot jordkloden. Den går i bane 450.616 kilometer fra jorden, og derfor kan det være mulig å lande på den.

- Ettersom den er ett av de letteste målene å nå, betyr det også at den kan treffe oss, sier leder for prosjektet, Michael Drake, skriver The Telegraph.

Katastrofe
Et eventuelt nedslag på jorden vil være katastrofalt.

- Det ville ha blitt et enormt sammenstøt som tilsvarer sprengkraften som om hvis hundrevis av de kraftigste atombombene skulle ha blitt sprengt samtidig. Dette vil i så fall danne et krater på ti kilometer i diameter, sier Clark Chapman, planetforsker ved Southwest Research Institute in Boulder, Colorado til National Geographic.

Kjemper om finansiering
Asteroideprosjektet OSIRIS-Rex er ett av NASAs tre romfartsprosjekter som kjemper om å få finansiering, deriblant planene om å reise tilbake til månen. Vinneren vil bli annonsert neste år.

Et ekspertpanel som er utnevnt av president Barack Obama til å utrede NASAs fremtidige romfartsprogram, har allerede foreslått å skrinlegge måneprosjektet til fordel for en asteroidelanding.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere