Gå til sidens hovedinnhold

Nasjonalmuseet markerer grunnlovsjubileet

Oslo (NTB): For tredje år på rad kommer et jubileum til å prege Nasjonalmuseets utstillinger. I år er fem utstillinger, tre historiske og tre samtidige, knyttet til grunnlovsjubileet.

Den første - «Tidsbilder. Norge 1814» åpner i Nasjonalgalleriet fredag og viser blant annet en rekke portretter av personer som var viktige for oppbyggingen av Norge. Det vises også en rekke landskapsbilder som aldri har blitt vist tidligere.

Ett av de mest sentrale bildene i utstillingen viser den unge danske prins Frederik som spiller badminton, noe ikke alle i samtiden var like begeistret for. Bildet er malt av Jacob Munch, en fjern slektning av Edvard Munch.

- Jacob Munch var vår viktigste maler på denne tiden, og han fikk i oppgave av det danske hoff å lage dette portrettet og få det så fort som mulig opp til Eidsvoll. Det ble avduket på Eidsvoll 19. mai 1814, sier kurator Nils Messel.

Foruten i Nasjonalgalleriet, blir det også utstillinger knyttet til grunnlovsjubileet i Kunstindustrimuseet og Nasjonalmuseet - Arkitektur, Museet for samtidskunst. I tillegg skal en vandreutstilling ut på turné.

I fjor hadde preget markeringen av Munch-jubileet Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og designs utstillinger, året før var det markeringen av kongeparets 75-årsdager som preget året. (©NTB)

Reklame

Gjør kupp: Sportsbutikkene tømmer lagrene for vintervarer