Gå til sidens hovedinnhold

Nasjonalmuseet stopper utlån av all kunst

Skaper uro i Museums-Norge.

Oslo (NTB): Nasjonalmuseet i Oslo stopper utlån av alle kunstverk til andre museer som en del av flytteforberedelsene til Vestbanen i 2020.

– Dette skaper uro i resten av Museums-Norge, sier direktør Tone Hansen ved Henie Onstad Kunstsenter.

Det var i programmet Kulturnytt på NRK P2 på søndag at Nasjonalmuseets utlånsstopp først ble kjent. Etter det har flere sentrale aktører i kunstlivet reagert på beslutningen, skriver Aftenposten.

– Jeg synes det er veldig ubehagelig å skulle kritisere et annet museum, men Nasjonalmuseet har et stort ansvar for hele landet, og generelt synes jeg museet velger en veldig passiv metode i hele flytteprosessen, sier Tone Hansen, som også er leder i Norsk kulturråd.

Kunsthistoriker og dr.philos. Knut Ljøgodt mener Nasjonalmuseet kunne brukt denne anledningen bedre.

– Det er stor interesse for norsk kunst i utlandet, og Nasjonalmuseet bør benytte anledningen til å bygge opp en entusiasme for institusjonen og samlingen, sier Ljøgodt, som nylig sluttet som direktør ved Nordnorsk Kunstmuseum.

Nasjonalmuseets direktør Audun Eckhoff forsvarer beslutningen.

– Det å låne ut verk er en stor prosess internt i museet. Det handler om frakt, konservering og pakking og berører hele den interne næringskjeden i museet, sier han. (©NTB)

Reklame

Quiz: Hva heter Mummitrollet på originalspråket?

Kommentarer til denne saken