*Nettavisen* Nyheter.

Nasjonalt utbrudd av E. coli

Foto: Wikipedia Commons (Wikipedia Commons)

Seks personer smittet - flesteparten er barn under ti år.

01.12.09 16:51

Folkehelseinstituttet har siden september i år fått melding om seks tilfeller av infeksjon med samme bakteriestamme av E. coli O103.

Dette er ikke den samme varianten av E. coli O103 som forårsaket utbruddet i 2006.

- Denne varianten av bakterien er mindre aggressiv enn den som forårsaket dette utbruddet. Utbruddet nå er i mindre grad forbundet med alvorlig sykdom, sier seniorrådgiver Line Vold ved Folkehelseinstituttet.

- Nasjonalt utbrudd
Pasientene er barn under ti år med unntak av en kvinne i 60-årene. En pasient er bosatt i Finnmark, en i Sogn og Fjordane, to i Sør-Trøndelag, en i Oslo og en i Akershus.

- Folkehelseinstituttet behandler nå dette som et nasjonalt utbrudd. Ingen av pasientene i det pågående utbruddet har utviklet nyresykdommen HUS (hemolytisk-uremisk syndrom), skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

I samarbeid med kommunelegene har det lokale Mattilsynet i de respektive kommunene gjort undersøkelser i pasientenes nærmiljø, og intervjuet foreldrene. Intervjuskjemaene er sendt til Folkehelseinstituttet, hvor de blir sammenlignet for om mulig å kunne danne en hypotese om smittekilden.

- Det er for tidlig å si noe om årsaken til dette utbruddet. Vi leter bredt i denne fasen av oppklaringsarbeidet, og holder alle muligheter åpne, sier Line Vold.

Tarmbakterier
E. coli er tarmbakterier som normalt finnes i store mengder hos mennesker og dyr.

Disse tarmbakteriene er vanligvis ufarlige, men enkelte grupper av bakterien kan forårsake alvorlig sykdom.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.