NATO bekrefter at Stoltenberg blir ny generalsekretær

Fredag la NATO ut dette bildet av den sittende og påtroppende lederen.

Fredag la NATO ut dette bildet av den sittende og påtroppende lederen.

Se pressekonferanse med Stoltenberg og Solberg.

28.03.14 18:17

Jens Stoltenberg er utpekt til ny generalsekretær i NATO av forsvarsalliansens ambassadører. Dermed trekker han seg også som leder i Arbeiderpartiet.

- Det er vemodig, sa Stoltenberg etter et ekstraordinært sentralstyremøte i partiet fredag ettermiddag, kort tid etter at han ble utnevnt som ny generalsekretær i NATO.

Les også:Slik reagerer omverdenen på Stoltenbergs nye verv

– Det er en tid for alt, sa Stoltenberg på en pressekonferanse i etterkant av sentralstyremøtet.

Fredag ettermiddag klokken var det pressekonferanse med Stoltenberg og statsminister Erna Solberg.

Solberg åpnet med å rette en gratulasjon til Stoltenberg

- Jens Stoltenberg er en av våre ledende politikere. Han har vært en fremragende statsminister for Norge. Jeg kommer rett og slett til å savne Jens i norsk politikk, sa statsministeren på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

Takknemlig

Så fikk nye NATO-lederen fikk ordet.

- Jeg er dypt takknemlig for oppdraget og opplever det som en stor ære. Jeg vil spesielt takke den norske regjeringen for samarbeidet vi har hatt i det siste i forbindelse med denne prosessen.

- NATO-landene kan best svare for hvorfor jeg ble valgt. De har helt sikkert lagt vekt på den erfaringen jeg har som statsminister og jeg er veldig takknemlig for tilliten, sa Stoltenberg på pressekonferansen.

En av journalistene vil vite hva han tenker om å lede en organisasjon som har kjernevåpen.

- Kjernevåpen er en del av NATOs avskrekningsstrategi, jeg var med på å utforme denne strategien på et møte. Det har vært noe som norske regjeringer har vært inneforstått med i alle år, sier han.

Den tidligere statsministeren år noen måneder på seg til å forberede seg før han tiltrer.

- Jeg vil bruke tiden fram til 1. oktober til å forberede meg og konsultere med de ulike medlemslandene, sier han.

Snakket om Krim

NATO kunngjorde utnevnelsen offisielt fredag ettermiddag etter et møte mellom de 28 ambassadørene i Brussel.

«I ettermiddag har Det nordatlantiske råd besluttet å utnevne Jens Stoltenberg til generalsekretær i NATO og formann i Det nordatlantiske råd som Anders Fogh Rasmussens etterfølger. Stoltenberg vil tiltre i stillingen som generalsekretær fra og med 1. oktober 2014 når Fogh Rasmussens periode utløper etter fem år og to måneder ved roret i alliansen», skriver NATO i en pressemelding.

I sine første uttalelser som påtroppende NATO-leder, adresserte han krisen i Ukraina.

– NATO har vært avgjørende for medlemslandenes sikkerhet gjennom flere tiår. Det er en viktig allianse som har vist sin betydning, ikke minst de siste ukene med de dramatiske begivenhetene som har funnet sted i Ukraina og på Krim, sier Stoltenberg.

Les også:Erna Solberg gratulerer Jens

Store oppgaver

NATO-ekspert John Kristen Skogan ved NUPI tror krisen mellom Russland og Ukraina vil føre til at NATO må klargjøre hva som faller inn under alliansens artikkel fem om kollektivt forsvar.

– Det må understrekes hvilke forpliktelser som omfattes av artikkel fem, og hva som ikke gjør det, sier han.

Skogan understreker samtidig at Ukraina-krisen kan være mindre akutt når Stoltenberg overtar i høst.

Ukraina-krisen utfolder seg samtidig med at NATO er på vei hjem fra Afghanistan og et oppdrag som har krevd svært mye av alliansens ressurser og kapasitet det siste tiåret.

Den skjeve byrdefordelingen mellom Europa og USA blir også en sak Stoltenberg garantert får befatning med.

NATO er en konsensusorganisasjon som aldri får gjort mer enn det alle medlemmene er enige om. Det betyr at toppsjefen ikke nødvendigvis har veldig stor makt.

– Som noen sier, så er generalsekretæren mer sekretær enn general, konstaterer Skogan.

Epoke over

Stoltenbergs internasjonale toppjobb betyr at stillingen som leder for Norges største parti er ledig. Arbeiderpartiets sentralstyre skulle fredag ettermiddag samles for å stake ut veien videre.

Det er ventet at Jonas Gahr Støre blir innstilt som ny leder og valgt på et ekstraordinært landsmøte, kanskje allerede før sommeren. Stemningen i partiet synes å gå i retning av å utsette øvrige valg til ulike tillitsverv til det ordinære landsmøtet som finner sted til neste år.

Med Stoltenberg i NATO-hovedkvarteret i Brussel er også en epoke over i både Arbeiderpartiet og norsk politikk. Han var statsminister i åtte år under den rødgrønne flertallsregjeringen inntil i fjor høst, og hadde også før den tid vært statsminister og statsråd i flere regjeringer.

Støtte fra Stormaktene

Det skal ha vært Tysklands statsminister Angela Merkel som foreslo Arbeiderpartiets leder til posten, mens USA raskt ga sin tilslutning.

Fakta

NATO

- Jeg mener Jens Stoltenberg vil være en utmerket kandidat. Jeg har jobbet tett med ham og mener det vil være svært bra å ha en slik kandidat som har hatt et høyt verv i hjemlandet, sa britenes statsminister David Cameron i London onsdag

Valgprosessene i NATO er uoversiktlige og preget av hemmelighold. Det har derfor gått mange rykter de siste ukene.

Overraskelse

Stoltenbergs navn skal ha kommet som en overraskelse på en del, fordi mange mente generalsekretæren denne gangen burde komme fra et medlemsland i Sør-Europa. Nasjonalitet er viktig når NATO-ledere velges, og det vakte først oppsikt at enda en skandinav skulle ta over etter at Fogh Rasmussen er ferdig i stillingen.

Før krisen med Ukraina og Russland var det i det sørlige nærområdet alliansens største utfordringer lå, med flyktningstrømmer fra Nord-Afrika, borgerkrigen i Syria og etterdønningene av den arabiske våren.

Følg utviklingen rundt Stoltenberg direkte her:

HTML EMBEDNettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.