RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

NATO-fly skal overvåke krisen i Ukraina

Sist oppdatert:
Brussel (NTB): NATO sender fly på vingene i Romania og Polen for overvåke krisen i Ukraina.

Forsvarsalliansen ga grønt lys for overvåkingsflyene mandag, opplyser en NATO-tjenestemann til BBC.

NATO setter inn flyene samtidig med at Russland befester kontrollen over Krim foran den planlagte folkeavstemning om halvøyas fremtid søndag.

NATO besluttet i forrige uke å sette samarbeid med Russland på vent på grunn av landets inngripen i Ukraina. Det vakte sterke reaksjoner i Moskva.

– Beslutningen viser en partisk og fordomsfull holdning, heter det i en uttalelse fra det russiske utenriksdepartementet.

Tok over sykehus

– Vi mener det er ekstremt farlig å bringe en «NATO-faktor» inn i Ukraina, der situasjonen allerede er kompleks og delikat, heter det videre.

NATO opplyser at overvåkingsflyene skal bidra til at forsvarsalliansen får et bedre bilde av situasjonen på bakken.

NATOs kunngjøring å sende fly på vingene kom bare timer etter at menn i militæruniformer tok seg inn på et sykehus i Simferopol, der ukrainske soldater får behandling. For flere av pasientene skal tilstanden være svært alvorlig.

Sykehusdirektøren forteller at han ble tvunget om bord i en buss, og at han måtte være der i en halv time.

Løsnet skudd

Mennene i militæruniform samlet også de ansatte i resepsjonsområdet, for angivelig å møte sine «nye sjefer», melder Ukrainas Interfax-Ukraina nyhetsbyrå.

Tidligere mandag løsnet russiske soldater skudd da de tok kontroll over en ukrainsk militærbase på Krim-halvøya, opplyset en ukrainsk offiser. Ingen personer ble såret.

Russiske styrker har de siste par ukene tatt kontroll over en rekke ukrainske militærinstallasjoner og baser på Krim-halvøya, men det har fram til nå ikke blitt løsnet skudd, verken mot ukrainske eller russiske soldater.

Steg for steg, møtt med svært liten motstand, bryter prorussiske styrker ned Ukrainas muligheter til å forsvare Krim, melder BBC. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere