Se videoklipp fra Debatten i NRK her:

SVs «tja» og Rødts klare «nei» til Nato ga så høy temperatur hos Fredrik Solvang i Debatten på NRK torsdag, at det kokte på Twitter.

I en tid Europa er i krig, og Sverige og Finland er på full fart inn i Nato-alliansen, vil ikke Rødt ha med nabolandene i Nato. SV er motstandere av norsk medlemskap i forsvarsalliansen, men krigen i Ukraina har reist en ny debatt i partiet.

Tidligere SV-politiker Ketil Raknes tvitrer etter Debatten på NRK torsdag kveld:

«Fullstendig katastrofe for både @SVparti og Rødt på #nrkdebatt Har ingen analyse av Russland og bare rører rundt med 1980-talls retorikk om NATO. Akterutseilt er nok riktig ord.»

Tidligere FpU-leder Ove Vanebo beskriver debatten som surrealistisk:

«Helt surrealistisk å høre SVs Kirsti Bergstø påpeke at NATO-tilpasning har svekket Forsvaret, og at vi må ruste opp mer for å beskytte landet. SV har da opp gjennom årene vært kritisk til at vi bruker FOR MYE penger på Forsvaret. I 2000 foreslo SV å kutte det med 10 %. #Debatten».

- Blodig alvor

Her er flere reaksjoner:

«Hører @SVparti og @Raudt i debatten om NATO-medlemskap, og de har ingen gode argumenter og bare fabler seg vekk. To partier jeg aldri kan stemme på. Tåkeprat. #nrkdebatt»

«Detta er ikke en teoretisk studiesirkel. Detta er blodig alvor» @SverreMyrli oppsummerer SV og Rødts skumle og hårreisende NATO-analyser #debatten» »

Forsker Hilde Restad skriver at:

«Ser #Debatten fra i går. Slik jeg forstår det, er diskusjonen i #Rødt hvor raskt man kan melde Norge ut av NATO (uansett om Forsvaret da er tilstrekkelig «bygget opp» til å stå alene). Diskusjonen i SV ser ut til å være at de lever (godt?) med en indre motsetning, der de stemmer»

- Slitsom rotur

«På NRK Debatten , Kirsti Bergstø forsøker å forklare NÅR og HVOR eget partiprogram gjelder i saken om NATO utvidelse østover… Pjuhh, den roturen der var slitsom . For en gjeng . #nrkdebatt»

Helt siden SV ble stiftet i 1975, har motstanden mot norsk Nato-medlemskap skapt et viktig skille mellom SV og Arbeiderpartiet (Ap).

Les også: Flere i SV vil revurdere synet på Nato

Rødt og SV er Nato-motstandere, i noe ulik grad, noe som gav høy temperatur i Debatten på NRK torsdag kveld - og ble fulgt opp på SV landsstyremøte fredag.

- SVs syn er at det er åpenbare problematiske sider ved Nato, derfor kritiserer vi det, sier fungerende SV-leder Kirsti Bergstø til Nettavisen i videointervjuet her:

Verken «ja» eller «nei»

Partiet er ifølge henne kritiske til Natos atomvåpenstrategi, at de også fører krig utenfor Natos område og presset fra USA om å slippe til i norsk basepolitikk.

Hun understreker at partiet ikke har konkludert med hensyn til «ja» eller «nei», selv om de sier «ja» til at Sverige og Finland ønsker å innlemmes i militæralliansen.

- Det skal vi jobbe med i programmet vårt frem til oktober, sier Bergstø.

Les også: SV advarer regjeringen: – Vi er ikke ryddegjengen

- Opp til Rødt

- Bør Norge melde seg ut av Nato?

- SV ønsker at et nordisk forsvarssamarbeid skal erstatte Nato som forsvarsallianse. Nå er vi i en situasjon der Norden ser ut til å bli samlet i Nato, da må vi se på hvilke utfordringer og muligheter det gir, svarer hun.

- Blir Russlands president, Vladimir Putin, farligere nå?

- Putin er farlig. Det er hans aggresjon som har ført til de veivalgene som Sverige og Finland nå har tatt. Det anerkjenner og respekter vi, og derfor kommer vi til å stemme for innlemmelsen når det tas opp i Stortinget.

- Hvordan reagerer du på at Rødt stemmer nei?

- Det er opp til Rødt å klargjøre hvordan deres politikk henger sammen, sier Bergstø.

Les også: Derfor kan SV snu om Nato og våpen til bruk mot russerne

- Bare ulike vurderinger

Rødts Seher Aydar sier via sin rådgiver til Nettavisen, fredag kveld, at det er bred enighet i Norge om å stille seg solidarisk bak Ukraina.

- Samtidig skaper det også en debatt om både forsvarspolitikk og allianser. Alle må ha rett til å søke seg til de alliansene de vil. Så følger det av NATO-traktaten og den norske grunnloven at en utvidelse skal behandles i de eksisterende medlemslandene og i parlamentet. En slik demokratisk behandling rommer også ulike vurderinger. I Sverige er en tredel av befolkningen og to partier mot Nato-søknaden. De tenker også på sikkerheten sin. Det er bare ulike vurderinger om hva som er sikkerhetspolitisk best.


Hun peker på at Sveriges statsminister har endret standpunkt.

- Sveriges statsminister sa to uker etter at Russland hadde invadert Ukraina: «Hvis Sverige skulle søke om NATO-medlemskap i dagens situasjon, så ville det føre til ytterligere destabilisering av denne delen av Europa og økt spenning». Hun har endra NATO-standpunkt i etterkant. Men Arbeiderpartiet og Høyre må nesten tåle at vi også i Norge diskuterer hvordan vi best beskytter Norges sikkerhet og unngår destabilisering i våre nærområder.

Mandag starter SVs tøffe forhandlinger med regjeringen. Se video: