Bystyrerepresentant for Rødt, Sofia Rana synes trafikkaoset i sentrum er kjedelig.

– Det er jævla upraktisk. Møtet burde heller holdes et annet sted der det ikke blir like mye kaos.

Hun foreslår Gardermoen som en fin lokasjon for et slikt møte. Hun har likevel forståelse for valget.

– Oslo rådhus er jo veldig fint da, sier hun.

Uformelt Nato-møte?

Møtet blant Natos utenriksministere omtales som et uformelt møte.

Under møtet er Ukrainas fremtid et sentralt punkt.

– Om møtet skulle vært uformelt kunne de vel holdt det et annet sted. Det er nok er poeng at det skal være synlig for folk, påpeker Rana.

Og synlig var det for alle som befant seg i Oslo sentrum torsdag morgen.

Les: Stoltenberg trekker paralleller mellom Utøya og Ukraina

Kaos

Politiet i Oslo dirigerte trafikken i morgentimene, og sørget for at politieskortene kom seg trygt fram til Rådhuset. Dette førte med seg forsinkelser i kollektivtransporten, og et saktegående bybilde.

Flere har tatt til sosiale medier for å dele sin irritasjon:

«Hva er tanken bak å legge et uoffisielt NATO-møte midt i Oslo sentrum i 2 dager, med sikkerhet og avsperringer som kuker det til med køer, omkjøringer og drit for hundretusenvis av mennesker @Regjeringen? Kunne dere ikke for pokker møttes på et høyfjellshotell på Dovre», skriver en anonym bruker på Twitter.

«Ingenting sier klimapolitikk som å stenge hele Oslo sentrum og la hundrevis av biler stå i godt over 30 minutter i kø på tomgang, @Regjeringen, skriver en annen.

«Hvorfor ha et Nato møte midt i Oslo sentrum? Infrastrukturen takler jo faen meg ikke en konsert i spektrum engang», skriver en på Twitter.

På spørsmål fra Nettavisen om når sperringene i Oslo forsvinner torsdag, kan ikke Oslo-politiet oppgi noe spesifikt tidspunkt:

– Konkrete tidspunkter for når sperringene fjernes avhenger av når delegatene reiser fra Oslo. Det bør påregnes noen trafikale utfordringer utover ettermiddagen og noe utover kvelden ved avreiser med kortesjer til Gardermoen. Sperringene vil tas ned så raskt det lar seg gjøre og Oslo sentrum vil være normalt tilgjengelig i løpet av kvelden, skriver kommunikasjonsrådgiver i Oslo-politiet, Silje Tamara Daugstad i en e-post.

Les: Svenskene skjelver – Stoltenberg varsler alvorsprat med Erdogan

– Stolt

Kommunestyrerepresentant i Fremskrittspartiet, Aina Stenersen forteller til Nettavisen at hun er stolt over at Oslo rådhus er lokasjon for Nato-møtet.

– Jeg synes det er veldig fint at regjeringen og utenriksdepartementet ønsker å bruke Oslo rådhus til dette viktige møtet. Vi er en del av Nato, som er en viktig allianse for Norges sikkerhet. Det er viktig at vi legger til rette for dette møtet.

Stenersen og Rana, og de andre som holder til i Rådhuset har fått beskjed om å jobbe hjemmefra under møtet.

– Det er det minste vi kan gjøre for noe som er så viktig for vår sikkerhet, sier Stenersen.

Hun forteller at hun også har forståelse for de som ble berørt av morgenens trafikkaos.

– Noen konsekvenser blir det jo av å holde et slikt møte. Vi få lære av de utfordringene til senere.

Les også: Jens Stoltenberg og Antony Blinken møtte pressen: – Uvurderlig

Oslo rådhus

Det er vanligvis medlemslandenes Nato-ambassadører som møtes i Natos hovedkvarter i Brussel, men møtene kan også skje ved at regjeringssjefer, utenriksministre eller forsvarsministre møtes. Denne gangen er det altså medlemmenes utenriksministere som samles.

– Inntil i fjor var det to årlige utenriksministermøter i Nato. Det ble nylig bestemt at Natos utenriksministre i tillegg skal ha et uformelt, årlig møte. Disse møtene gir anledning til åpne og frie diskusjoner om de viktigste sakene på Natos dagsorden. Møtet i Oslo er et slikt møte og vil gi anledning til å drøfte viktige spørsmål av betydning for Norges sikkerhet. Det skriver regjeringen på sine hjemmesider.

Den sikkerhetspolitiske situasjonen, og særlig Russlands krig mot Ukraina, er et sentralt tema under møtet i Oslo.

– Møtet vil også bidra til å forberede beslutninger for Natos toppmøte i Vilnius i midten av juli, står det skrevet på regjeringens hjemmeside.