*Nettavisen* Nyheter.

Nato overtar kommandoen

Foto: GORAN TOMASEVIC (Reuters)

Overtar kommandoen over operasjonen i Libya.

27.03.11 21:08

Torsdag kveld ble det kjent at Nato skal overta kommandoen over militæroperasjonen i Libya, melder CNN.

Tyrkias utenriksminsiter Ahmed Davotoglu forteller at det er inngått et kompromiss mellom de allierte statene.

- Operasjonen vil fullstendig overdras til Nato, sier Davotoglu, som sier at Nato skal overta kommandoen innen to dager.

Enigheten ble oppnådd i en telefonkonferanse mellom USA, Frankrike og Storbritannia.

I Brüssel sier en diplomat til nyhetsbyråaet AFP at Nato først vil overta kommandoen mandag eller tirsdag neste uke.

Seks norske fly
De seks norske F16-flyene som er utplassert på Kreta, er Norges bidrag til den internasjonale kampanjen som skal håndheve FN-resolusjon 1973. Resolusjonen ble vedtatt i FNs sikkerhetsråd forrige torsdag, og åpner for bruk av «alle nødvendige midler», med unntak av okkupasjon, for å beskytte sivilbefolkningen i Libya.

De norske kampflyene skal være i stand til å delta på ulike oppdrag i Libya, som blant annet informasjonshenting, luft til luft-operasjoner og luft til bakke-operasjoner.

USA, Frankrike og Storbritannia har allerede utført flere hundre enkeltflyginger med sine fly i libysk luftrom. Ifølge Storbritannia har de internasjonale styrkene allerede maktet å slå ut luftkapasiteten til Muammar al-Gaddafi.

Torsdag var de norske jagerflyene på sitt først oppdag.

Les også: - Har ikke brukt våpen

USA har ledet
USA vil ut av lederrollen for den FN-støttede bombingen i Libya, og har bedt Nato spille en avgjørende rolle i fortsettelsen.

På hjemmebane møtte USAs president Barack Obama onsdag kritikk for sin Libya-politikk fra republikaneren John Boehner, leder for Representantenes hus. I et brev spør Boehner hvordan Obama vil måle resultater i Libya og hvorvidt Muammar al-Gaddafi må forlate landet før USA avslutter sitt militære engasjement der.

- Jeg respekterer din myndighet som øverstkommanderende og jeg støtter våre soldater som utfører sitt oppdrag, men jeg og mange andre medlemmer av Representantenes hus er bekymret over at amerikanske militære ressurser blir forpliktet til krig uten at det er klart definert for det amerikanske folk, Kongressen og våre soldater hva som er oppdraget i Libya og hva USAs rolle er i operasjonen, skriver Boehner i brevet ifølge CBS News.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.