
NATO-rapport åpner for opptrapping i Afghanistan

NTB
Rapporten er utarbeidet i forkant av utenriksministermøtet 1. desember, bekrefter diplomatiske kilder.
Ifølge dokumentet er det blant annet enighet om å vurdere muligheten for etterretningssamarbeid med afghanske sikkerhetsstyrker, for å gjøre dem bedre rustet i kampen mot Taliban.
NATO planlegger også å sende rådgivere og instruktører til konfliktområdene i Afghanistan, og å gi dem flystøtte dersom situasjonen skulle kreve det.
På dagsorden
NATO vil offisielt ikke kommentere innholdet i den hemmeligstemplede rapporten, men en talsmann bekrefter at situasjonen i Afghanistan vil stå på dagsorden under utenriksministermøtet i Brussel 1. og 2. desember.
Før dette møtet skal NATO-landene gjøre det klart hvilke styrker de kan bidra med i forsvarsalliansens ulike operasjoner, blant dem i Afghanistan. Dette vil skje under møter i NATO-hovedkvarteret i Mons i Belgia onsdag og torsdag.
Krever nytt mandat
NATOs nåværende operasjon i Afghanistan, som går under navnet Resolute Support, består av rundt 13.000 soldater. Disse har en tilbaketrukket rolle, men kan gripe til våpen for å forsvare seg selv.
Tyskland har alt besluttet å bidra med opptil 980 soldater i Afghanistan, en økning på 130 fra i dag.
En utvidelse av NATO-styrkens mandat, som det å forsyne afghanske sikkerhetsstyrker med etterretning til bruk i krigføringen mot Taliban, vil også kreve et nytt mandat fra den tyske forbundsdagen, mener eksperter.
Mer optimistisk
NATO-rapporten framstår som mer optimistisk om utviklingen i Afghanistan enn det de siste Taliban-angrepene kanskje skulle tilsi, påpeker kilder i forsvarsalliansen.
Afghanske sikkerhetsstyrker er nå dyktigere enn tidligere, og de er blant annet i stand til å gjennomføre operasjoner som strekker seg over flere uker, sier kildene.
Senest i forrige uke ble det imidlertid kjent at 65 afghanske regjeringssoldater, inkludert tre høyere offiserer, hadde hoppet av og sluttet seg til Taliban i Helmand-provinsen.
Taliban er også på frammarsj i nord, blant annet i Faryab-provinsen der norske styrker lenge var stasjonert, og i september måtte afghanske regjeringsstyrker be om hjelp fra USA og NATO etter at opprørerne hadde tatt kontroll over landets femte største by Kunduz. (©NTB)
Mest sett siste uken
Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!