RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

ÅPNER FOR OPPTRAPPING: Afghanske sikkerhetsstyrker, som vestlige land har brukt over ti år på å bygge opp, trene og utstyre, trenger mer hjelp, noe de nå vil få fra NATO. (ILLUSTRASJONSFOTO).
ÅPNER FOR OPPTRAPPING: Afghanske sikkerhetsstyrker, som vestlige land har brukt over ti år på å bygge opp, trene og utstyre, trenger mer hjelp, noe de nå vil få fra NATO. (ILLUSTRASJONSFOTO).

NATO-rapport åpner for opptrapping i Afghanistan

NATO vil trappe opp støtten til afghanske sikkerhetsstyrker, viser en hemmeligstemplet rapport som medlemslandene har sluttet opp om.

Rapporten er utarbeidet i forkant av utenriksministermøtet 1. desember, bekrefter diplomatiske kilder.

Ifølge dokumentet er det blant annet enighet om å vurdere muligheten for etterretningssamarbeid med afghanske sikkerhetsstyrker, for å gjøre dem bedre rustet i kampen mot Taliban.

NATO planlegger også å sende rådgivere og instruktører til konfliktområdene i Afghanistan, og å gi dem flystøtte dersom situasjonen skulle kreve det.

På dagsorden

NATO vil offisielt ikke kommentere innholdet i den hemmeligstemplede rapporten, men en talsmann bekrefter at situasjonen i Afghanistan vil stå på dagsorden under utenriksministermøtet i Brussel 1. og 2. desember.

Før dette møtet skal NATO-landene gjøre det klart hvilke styrker de kan bidra med i forsvarsalliansens ulike operasjoner, blant dem i Afghanistan. Dette vil skje under møter i NATO-hovedkvarteret i Mons i Belgia onsdag og torsdag.

Krever nytt mandat

NATOs nåværende operasjon i Afghanistan, som går under navnet Resolute Support, består av rundt 13.000 soldater. Disse har en tilbaketrukket rolle, men kan gripe til våpen for å forsvare seg selv.

Tyskland har alt besluttet å bidra med opptil 980 soldater i Afghanistan, en økning på 130 fra i dag.

En utvidelse av NATO-styrkens mandat, som det å forsyne afghanske sikkerhetsstyrker med etterretning til bruk i krigføringen mot Taliban, vil også kreve et nytt mandat fra den tyske forbundsdagen, mener eksperter.

Mer optimistisk

NATO-rapporten framstår som mer optimistisk om utviklingen i Afghanistan enn det de siste Taliban-angrepene kanskje skulle tilsi, påpeker kilder i forsvarsalliansen.

Afghanske sikkerhetsstyrker er nå dyktigere enn tidligere, og de er blant annet i stand til å gjennomføre operasjoner som strekker seg over flere uker, sier kildene.

Senest i forrige uke ble det imidlertid kjent at 65 afghanske regjeringssoldater, inkludert tre høyere offiserer, hadde hoppet av og sluttet seg til Taliban i Helmand-provinsen.

Taliban er også på frammarsj i nord, blant annet i Faryab-provinsen der norske styrker lenge var stasjonert, og i september måtte afghanske regjeringsstyrker be om hjelp fra USA og NATO etter at opprørerne hadde tatt kontroll over landets femte største by Kunduz. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere