*Nettavisen* Nyheter.

NATO-rapport åpner for opptrapping i Afghanistan

ÅPNER FOR OPPTRAPPING: Afghanske sikkerhetsstyrker, som vestlige land har brukt over ti år på å bygge opp, trene og utstyre, trenger mer hjelp, noe de nå vil få fra NATO. (ILLUSTRASJONSFOTO).

NATO vil trappe opp støtten til afghanske sikkerhetsstyrker, viser en hemmeligstemplet rapport som medlemslandene har sluttet opp om.

Rapporten er utarbeidet i forkant av utenriksministermøtet 1. desember, bekrefter diplomatiske kilder.

Ifølge dokumentet er det blant annet enighet om å vurdere muligheten for etterretningssamarbeid med afghanske sikkerhetsstyrker, for å gjøre dem bedre rustet i kampen mot Taliban.

NATO planlegger også å sende rådgivere og instruktører til konfliktområdene i Afghanistan, og å gi dem flystøtte dersom situasjonen skulle kreve det.

På dagsorden

NATO vil offisielt ikke kommentere innholdet i den hemmeligstemplede rapporten, men en talsmann bekrefter at situasjonen i Afghanistan vil stå på dagsorden under utenriksministermøtet i Brussel 1. og 2. desember.

Før dette møtet skal NATO-landene gjøre det klart hvilke styrker de kan bidra med i forsvarsalliansens ulike operasjoner, blant dem i Afghanistan. Dette vil skje under møter i NATO-hovedkvarteret i Mons i Belgia onsdag og torsdag.

Krever nytt mandat

NATOs nåværende operasjon i Afghanistan, som går under navnet Resolute Support, består av rundt 13.000 soldater. Disse har en tilbaketrukket rolle, men kan gripe til våpen for å forsvare seg selv.

Tyskland har alt besluttet å bidra med opptil 980 soldater i Afghanistan, en økning på 130 fra i dag.

En utvidelse av NATO-styrkens mandat, som det å forsyne afghanske sikkerhetsstyrker med etterretning til bruk i krigføringen mot Taliban, vil også kreve et nytt mandat fra den tyske forbundsdagen, mener eksperter.

Mer optimistisk

NATO-rapporten framstår som mer optimistisk om utviklingen i Afghanistan enn det de siste Taliban-angrepene kanskje skulle tilsi, påpeker kilder i forsvarsalliansen.

Afghanske sikkerhetsstyrker er nå dyktigere enn tidligere, og de er blant annet i stand til å gjennomføre operasjoner som strekker seg over flere uker, sier kildene.

Senest i forrige uke ble det imidlertid kjent at 65 afghanske regjeringssoldater, inkludert tre høyere offiserer, hadde hoppet av og sluttet seg til Taliban i Helmand-provinsen.

Taliban er også på frammarsj i nord, blant annet i Faryab-provinsen der norske styrker lenge var stasjonert, og i september måtte afghanske regjeringsstyrker be om hjelp fra USA og NATO etter at opprørerne hadde tatt kontroll over landets femte største by Kunduz. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag