*Nettavisen* Nyheter.

NATO: Russland truer freden i Europa

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen sier Russland opptrer i strid med FN-traktaten. Foto: Francois Lenoir (Reuters)

NATO-sjef Anders Fogh Rasmussen mener russerne truer sikkerheten i Europa og ber Kreml roe ned.

02.03.14 17:45

– NATO, hjelp Ukraina!

Rundt 30 ukrainske demonstranter samlet seg utenfor NATOs hovedkvarter i Brussel søndag med det blå og gule ukrainske flagget for å be forsvarsalliansen om støtte mot russisk militærmakt.

Den lille gruppen slet med å gjøre budskapet hørt over Brussel-trafikken, men NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen hørte dem kanskje og var klar i sin kritikk av Russland idet han kalte sammen til hastemøte om situasjonen på Krim-halvøya.

– Det Russland gjør nå i Ukraina, bryter med prinsippene i FNs charter. Det truer fred og sikkerhet i Europa. Russland må stoppe sine militære aktiviteter og trusler, sier generalsekretær Anders Fogh Rasmussen.

Trusler
Søndag kalte Fogh sammen NATOs 28 ambassadører for å diskutere utviklingen i Ukraina og forholdet til Russland. De skulle også møte den ukrainske NATO-ambassadøren for å få siste nytt fra den svært spente situasjonen i landet.

– Jeg har kalt sammen til møte på grunn av Russlands militære aktivitet i Ukraina og på grunn av president Putins trusler mot denne suverene nasjonen, sa Fogh Rasmussen til pressen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Væpnede soldater i russiske militærkjøretøy vokter en grensepost ved byen Balaklava på Krim. Foto: Baz Ratner (Reuters)


Ikke medlem
Han sier NATO støtter «Ukrainas territorielle integritet og suverenitet og det ukrainske folks rett til å bestemme sin egen fremtid uten innblanding utenfra».

Men Ukraina er ikke medlem i NATO, selv om ukrainerne har vært såkalt partnerland i alliansen siden 1997. Det betyr at de ikke er en del av artikkelen som sier at et angrep på ett land er et angrep på alle.

Dermed har ikke Ukraina adgang til militær støtte på sammen måte som de 28 medlemslandene.

Ber om hjelp
Ukrainske myndigheter har likevel bedt alliansen se på mulige måter den kan bistå i forsvaret av landets territorium på.

– Ukraina er vår nabo og en verdifull partner for NATO. Vi ber alle parter fortsette all innsats for å bevege seg bort fra denne farlige situasjonen, og ber spesielt Russland trappe ned spenningen, sier Fogh Rasmussen.

Vurdere
NATO bør nå vurdere en plan for å styrke beredskapen, mener den pensjonerte, amerikanske admiralen James Stavridis, som inntil i mai i fjor var NATOs øverstkommanderende i Europa.

Enhver NATO-plan kan bli sett som provoserende, innrømmer Stavridis, men mener det nå vil være verre å forholde seg helt passiv.

– Å forholde seg passiv uten engang å se på mulighetene vil være en feil for NATO og vil være et signal til Putin i seg selv, et signal han vil ønske velkommen, skriver Stavridis i tidsskriftet Foreign Policy.

Klikk på bildet for å forstørre.

Russiske militærkjøretøy sto lørdag oppstilt ved en ukrainsk grensepost i byen Balaklava på Krim-halvøya. Foto: Baz Ratner (Reuters)


Klikk på bildet for å forstørre.

Prorussiske demonstranter hilste lørdag det som antas å være russiske soldater velkommen i byen Balaklava på krim-Halvøya. Foto: Baz Ratner (Reuters)

Obama krever tilbaketrekning

Russland har store styrker stasjonert på Svartehavsflåtens base i Sevastopol på Krim-halvøya, og russiske styrker skal det siste døgnet ha tatt kontroll over flyplassene, offentlige bygninger og luftrommet over halvøya.

Et flertall av befolkningen på Krim er etniske russere og regionen har en stor grad av selvstyre. Lederen for regionmyndighetene ba lørdag Russland om hjelp til å gjeninnføre ro og orden.

Putin fikk kort tid etter grønt lys fra den russiske nasjonalforsamlingens til å bruke militærmakt, men sier at han inntil videre vil avvente situasjonen.

Obama understreket i telefonsamtalen med Putin USAs motstand mot russisk bruk av militærmakt i Ukraina, men fikk til svar at Putin forbeholder seg retten til å beskytte russiske interesser i Øst-Ukraina.

Putin ga også uttrykk for bekymring over det han kaller «provoserende, kriminelle» handlinger fra ultranasjonalistiske grupperinger i Ukraina.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag