Gå til sidens hovedinnhold

NATO sender eksperter til Libya

Brussel (NTB): Libya sliter med sikkerheten og snur seg til NATO. Alliansens eksperter skal nå vurdere muligheten for opplæringsbistand.

NATO bestemte seg mandag for å sende en ekspertgruppe til Libya, der forsvarsalliansen gjennomførte en rekke bombetokt i forbindelse med opprøret mot Muammar Gaddafi i 2011. Libya ba NATO om råd og bistand forrige uke.

Gruppen skal vurdere hvor «NATO har verdifulle ting å bidra med», sa generalsekretær Anders Fogh Rasmussen da han samlet alliansens forsvarsministre i Brussel tirsdag.

- Jeg venter at gruppen rapporterer tilbake innen utgangen av juni, slik at vi kan bestemme oss for veien videre, sa han.

Libya sliter med å bygge opp forsvaret og politiet etter omveltningene i 2011. Porøse grenser er bare ett av flere sikkerhetsproblemer. USAs president Barack Obama møtte Fogh Rasmussen på fredag, og en amerikansk tjenestemann sier til nyhetsbyrået AFP at de hadde en lengre diskusjon om muligheten for større NATO-engasjement i opplæringen av de libyske styrkene.

Fogh Rasmussen understreker at det ikke handler om å sende NATO-styrker til landet. Dersom opplæring blir aktuelt, kan det være mulig å gjøre det utenfor landets grenser, sier han. (©NTB)

Reklame

Badetøy og bikini: De største trendene i 2021