Gå til sidens hovedinnhold

Nato-sjef likevel

Danmarks statsminister trenger nytt visittkort.

Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen (Venstre) blir Natos neste generalsekretær, melder danske TV 2 Nyhederne.

Danmarks finansminister Lars Lokke Rasmussen har fått en forespørsel om å overta posten som statsminister etter Anders Fogh Rasmussen, melder Reuters.

- Historisk dag
- Jeg er dybt beæret, og vil gjøre mitt beste for å leve opp til tillitten Nato har vist meg. I dag er en historisk dag, sa Rasmussen da nyheten ble offentliggjort på en pressekonferanse i Strasbourg.

Etter den korte talen utbrøt Frankrikes president Nicolas Sarkozy: «Bravo!»

- Det har vært diskusjoner de siste 36 timer, men det faktum at vi står her nå ved siden av hverandre betyr at situasjonen er løst, også når det gjelder bekyringen uttrykt av Tyrkia. Alle er enige og avgjørelsen er enstemmig, sa Natos nåværende generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer.

Tyrkia har tidligere gått åpent ut og sagt at Rasmussen er uegnet for posten. Det skyldes blant annet hans håndtering av «karikatur-saken». En topprådgiver i den tyrkiske regjeringen brukte følgende ord for å beskrive Rasmussen: Dum, ufølsom og uansvarlig.

- Jeg er klar over at det vil bli en særlig utfordring for meg å sikre et godt samarbeid med den muslimske verden. Og jeg er meget bevisst på at en slik dialog er av avgjørende betydning for alliansen, sier Rasmussen til TV 2 Nyhederne.

Fram og tilbake
- Det er positivt at NATO har fått en generalsekretær fra Norden, og jeg ser fram til å samarbeide videre med ham, sier Jens Stoltenberg i en pressemelding.

USAs president Barack Obama har også gratulert Rasmussen med den nye jobben.

Nyheten kommer etter at flere danske og internasjonale medier tidligere lørdag meldte at stats- og regjeringslandene fra de 28 Nato-landene kommer til å reise hjem fra toppmøtet uten å ha avklart hvem som skal overta stafettpinnen Scheffer.

Danmarks Radio karakteriserte til og med situasjonen som et marerittscenario for danskenes statsminister. Opposisjonen i Danmark reiste også spørsmål om det ville være mulig for Rasmussen å fortsette som statsminister etter ydmykelsen i Strasbourg.

USA: Ingen hast
Tyrkia understreket nok en gang lørdag at de ikke ville akseptere den danske statsministeren som Nato-sjef.

- Hvorfor skulle Tyrkia være enige om kandidaten i dag? I går sa statsministeren at vi holder oss til det vi har sagt, uttalte en regjeringskilde til Reuters tildigere i dag.

Et intenst press har dermed ligget over Tyrkia for å godta danske Anders Fogh Rasmussen som NATOs nye generalsekretær, men lørdag meldte Danmarks Radio, som siterer «en høytstående amerikansk embetsmann», at USA mente det ikke var nødvendig å komme til enighet om ny generalsekretær i løpet av møtet.

- Det er ingen hast, sier kilden.

Bare Tyrkia blokkerer
Etter at NATO-sjefene ikke greide å bli enige om den nye sjefen fredag kveld, fortsatte diskusjonene lørdag morgen på avslutningsdagen for NATOs jubileumstoppmøte i Strasbourg/Kehl.

Tyske kilder gjorde det klart at det bare er Tyrkia som blokkerer for at Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen får jobben, skriver NTB.

Den tyske forbundskansleren Angela Merkel gikk fredag kveld tungt ut med støtte til Fogh Rasmussen, og slo nærmest fast at en avgjørelse ville komme. Men lørdag morgen gjorde hennes forsvarsminister Franz Josef Jung det klart at saken likevel kunne bli utsatt.

- President Obama er engasjert i saken og vi får se hvor det fører hen, sier en kilde til NTB.

Berlusconi i mobilen
Ifølge nyhetsbyrået DPA snakket Berlusconi med den tyrkiske statsministeren Recep Tayyip Erdogan, som fredag kveld ba NATO-sjefene på møtet om å komme opp med andre kandidater enn Fogh Rasmussen.

Da de 28 stats- og regjeringssjefene møttes på brua over Rhinen lørdag, som deler Tyskland og Frankrike, var Italias statsminister Silvio Berlusconi mer opptatt av å snakke i mobiltelefonen enn å følge med på seremonien.

Den tyrkiske presidenten Abdullah Gül, som deltar på møtet, var trolig senter for konsulteringen lørdag. Trolig på grunn av intense bilaterale samtaler ble selve møtestarten sterkt forsinket.

En del av programmet ble også forsinket som følge av diskusjonen om generalsekretærstillingen lørdag, blant annet seremonien for å markere at Frankrike igjen er fullverdig medlem av Nato.

Berlusconi ble stående igjen på tysk side under hele markeringen, og gikk dermed også glipp av seremonien for å hedre falne Nato-soldater.

Reklame

Black Week hos Ekstralys: Gjør kupp på billykter, arbeidslys og xenonsett