Gå til sidens hovedinnhold

NATO-solidaritet med Polen

Brussel (NTB): NATO-landene uttrykker full solidaritet med Polen og andre land som kan føle sikkerheten presset i kjølvannet av Ukraina-krisen.

Polen har tatt i bruk NATO-traktatens artikkel fire, som sier at medlemslandene kan be om møte når de føler at sikkerheten eller den territoriale integriteten er truet. Den er et viktig diplomatisk verktøy i NATO, men innebærer kun konsultasjoner og ingen garanti om handling.

De 28 NATO-ambassadørene møtes tirsdag, og en tjenestemann sier i en pause at det er full støtte mellom landene til Polen.

– De har gitt uttrykk for full solidaritet til Polen og alle allierte land som føler seg truet; alle allierte føler krisen kan sette stabiliteten i resten av regionen i fare, sier en tjenestemann om diskusjonene idet NATO-rådet tok en pause i tirsdagens møte.

Det er tidligere kun Tyrkia som har gjort bruk av artikkel 4 i NATO-traktaten. Først i 2003 i forbindelse med Irak, og så to ganger i 2012 da konflikten i Syria rykket farlig nær tyrkiske grenser.

NATO holdt det første hastemøtet om Ukraina på ambassadørnivå søndag. Da fordømte de 28 landene Russlands militære opptrapping.

NATO har også invitert Russlands ambassadør til et møte med NATO onsdag ettermiddag, og Russland skal ha takket ja. (©NTB)

Reklame

Oppdateres daglig: 10 kupp du gjør i dag