RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

NATO stopper alt praktisk samarbeid med Russland

Generalsekretær i NATO, Anders Fogh Rasmussen sammen med utenriksminister i USA John Kerry, og utenriksminister i Storbritannia, William Hague under NATO-møtet i Brussel tirsdag.
Generalsekretær i NATO, Anders Fogh Rasmussen sammen med utenriksminister i USA John Kerry, og utenriksminister i Storbritannia, William Hague under NATO-møtet i Brussel tirsdag. Foto: Pool (NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
NATO har besluttet å stoppe alt praktisk sivilt og militært samarbeid med Russland.

Det er en av beslutningene fra NATOs utenriksministermøte i Brussel tirsdag. Ministrene fordømmer enstemmig Russlands anneksjon av Krim og ulovlige militære innblanding i Ukraina.

NATO ber Russland ta «umiddelbare skritt for å gå tilbake til å respektere folkeretten».

«Vi har besluttet å suspendere alt praktisk sivilt og militært samarbeid mellom NATO og Russland. Vår politiske dialog i NATO-Russland-rådet kan fortsette, som nødvendig, på ambassadørnivå og høyere, for å gjøre det mulig for oss å utveksle synspunkter, først og fremst på krisen» heter det i en erklæring som ble lagt ut på NATO sine hjemmesider tirsdag.

Ministrene sier likevel at NATO-Russlandrådet fortsatt skal fungere på ambassadørnivå og høyere for at utveksling av synspunkter kan skje.

Samtidig har NATO og Ukraina blitt enige om å intensivere samarbeidet og arbeide for forsvarsreform, ifølge en felles erklæring. Det er snakk om både øyeblikkelige og langsiktige tiltak.

Det blir lagt opp til flere øvelser og utplassering av foreløpig uspesifiserte «militære ressurser» østover.

På alvor

– Det er viktig å ta bekymringene fra de baltiske landene og Polen på alvor. Nå skal det utredes ulike tiltak, sier Brende og ser for seg et klarere militært NATO-nærvær i de fire landene i tiden fremover.

NATO-sjef Anders Fogh Rasmussen sier en av Jens Stoltenbergs oppgaver blir å styrke alliansens felles forsvar.

De konkrete planene er først klare om noen uker, men flere av alliansens land har allerede styrket flypatruljeringen i Estland, Latvia og Litauen.

Polens utenriksminister Radoslaw Sikorski ber om utplasserte soldater.

NATO har videre satt foten ned for praktisk samarbeid med Russland både sivilt og militært og fordyper heller samarbeidet med Ukraina. Ukrainerne skal få mer eksperthjelp fra NATO, som lover å bistå i reformeringen av det ukrainske forsvaret.

Baser?

Ett av spørsmålene som har kommet opp de siste dagene, er om NATO bør gå bort fra langvarig praksis og nå opprette permanente baser i de nyere medlemslandene mot Russlands grense.

– Nei, vi trenger ingen NATO-soldater på grensen til Russland, sier Nederlands utenriksminister Frans Timmermans avvisende.

– Det er ikke på tale i dag å utrede permanente baser. Det det er snakk om, er å svare på bekymringen fra de baltiske landene, sier Brende om NATOs planer for alliansens forsvar.

Soldater ved grensen

NATO fordømmer igjen Russlands inngripen i Ukraina. Vestlige ledere stoler foreløpig ikke på meldingene om russerne har begynt å trekke soldater bort fra Ukrainas østgrense.

– Beklageligvis kan jeg ikke bekrefte at Russland trekker tilbake sine soldater, sier NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen.

– Vi har hørt noen uttalelser og rykter om Russland som trekker soldater tilbake fra østgrensen til Ukraina, men vi har ikke sett beviser for det, sier britenes utenriksminister William Hague.

Gjenstår å se

Det gjenstår å se hva Russland planlegger, understreker Brende.

– Tilsynelatende trekkes det nå soldater bort fra den ukrainske grensen. Så gjenstår det å se om dette er starten på en politisk dialog for å roe situasjon med Ukraina, eller om det bare er et taktisk tilbakeskritt, sier Brende til NTB i Brussel.

Ifølge utenriksministeren har det vært 20.000– 40.000 russiske soldater ved den ukrainske grensen. «Uhørt og uakseptabelt», sier Brende.

– Jeg tror ikke vi skal ha noen illusjoner om Russlands mål når det gjelder Ukraina, de ønsker et regime i Kiev som er Russland-vennlig, sier Brende.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere