Gå til sidens hovedinnhold

NATO: USA kan sende soldater til Øst-Europa

NATO-landene, inkludert USA, kan komme til å sende soldater til Øst-Europa.

Dette som svar på Russlands annektering av Krim, opplyser alliansens øverste militære leder, melder NTB torsdag.

General Philip Breedlove har fått i oppdrag å legge fram en plan om hvordan forsvarsalliansen skal forsikre medlemslandene som grenser til Russland om at de har NATO i ryggen.

Planen skal legges fram senest tirsdag, melder AP.

I et intervju med nyhetsbyrået sier generalen i det amerikanske flyvåpenet at han ikke vil utelukke involvering fra noe NATO-land, inklusive USA.

– Det vi ser på, er en kombinasjon av land-, luft- og maritime kapasiteter, som vil være en trygghet for medlemslandene våre i øst, sier Breedlove til AP.

Overvåker Baltikum

NATO har allerede styrket luftpatruljene over Baltikum og gjennomfører daglige overvåkingsflyginger over Polen og Romania.

De fire danske kampflyene som skal patruljere luftrommet over Baltikum skal være stasjonert i Estland fra mai til august i år, opplyste det danske forsvarsdepartementet onsdag.

Forsvarsalliansen har siden 2004 fløyet patruljer i luftrommet over de tre NATO-landene, som ikke selv har avanserte nok fly til å avskjære fly i luften.

Provokasjon

Oppdraget har gått på omgang mellom ulike NATO-land. Norge bidro sist fra desember 2007 til mars 2008.

General Breedlove sier han allerede har fått tilstrekkelige løfter om maritime kapasiteter til å gjennomføre en utvidet flåteøvelse senere i år.

– Men det er vanskeligere hvordan vi gjør det på landjorda. Dette vil være mer kostbart. Og dersom det ikke blir gjort på den riktige måten, vil det kunne fremstå som en provokasjon, sier Breedlove.

Sterkt bekymret

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen sa denne uken at han er svært bekymret for situasjonen øst i Ukraina. Han ber Russland trekke seg tilbake fra grenseområdene.

– Hendelsene øst i Ukraina vekker stor bekymring. Jeg ber Russland ta et skritt tilbake, sa Fogh Rasmussen på en NATO-konferanse i Paris tirsdag.

Ifølge Fogh har Russland titusener av soldater ved den ukrainske grensen, som han mener må trekkes tilbake. (NTB)

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året

Kommentarer til denne saken