Nattens egentlige Globe-dronning

Foto: afp/scanpix

Hun er kvinnen bak filmen som fikk flest Golden Globe i natt. Annie Proulx er en av USAs mestselgende forfattere.

18.01.06 09:47

I natt vant «Brokeback Mountain» hele fire Golden Globe, blant annet for beste drama og for beste film. Kvinnen bak historien er forfatteren Annie Proulx fra Wyoming USA. For mange er hun et ukjent navn her hjemme, men hun fikk Pulitzer-prisen i 1984 og skriver bøker som for lengst har lagt USA for sine føtter.

Filmen om to homofile cowboyer har lenge vært Oscar-favoritt, og nattens seier indikerer at den kan få akkurat det.

- Bygdas homofobi

Proulx bor i et grissgrendt strøk der det er mye mer natur enn folk. Og mye av tiden bruker hun til å observere et samfunn som hun så lager en fortelling av. Historien i «Brokeback Mountain» startet som en novelle som stod på trykk i magasinet The New Yorker i 1997. Det tok henne seks måneder å skrive den, dobbelt så lang tid som det tar henne å skrive en roman, sier forfatterrinnen selv.

- «Brokeback» startet som en undersøkelse av bygdas homofobi i Den rene, ærlige cowboyens land, forteller hun på hjemmesiden sin.

Proulx er tidligere journalist og det preger resarrchen hennes. - Den er min store glede, sier hun til Missouri Review og forteller om en grenseløs bruk av kilder, fra manualer, slang-ordbøker, bykart, etikettebøker, til værfakta, geologiske studier og lokalhistorie og botanikeres planteoversikter.

Unikt intervju

«Brokeback Mountain» er ikke den første boka som er filmatisert av forfatteren. I 2001 kom «Shipping News», med Kevin Spacey i hovedrollen og Lasse Hallström på regi.

Selv synes Proulx all oppmerksomheten etter den siste filmen har blitt så stor at hun nekter å gi flere intervjuer om filmen. En av de heldige som kom til før dette, var Hans Olav Brenner i Bokprogrammet på NRK. I kveld tar han oss med til Proulx-land.

- Hun er min store heltinne for tiden, sier programleder Hans Olav Brenner til TV 2 Nettavisen og bedyrer at han har lagt kvinnens forfatterskap for sine øyne den siste tiden.

Under intervjuet forteller Proulx om hvordan det oppleves å få en bok filmatisert. Etter «Shipping News» skrev hun sogar et essay om det, «To be movied».

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.