*Nettavisen* Nyheter.

Nattevakt tømte studenters bankkort

Foto: (Google)

Politiet pågrep vekter med dirkesett i lomma.

Mens intetanende studenter lå og sov, brøt nattevakten (29) Ifølge dommen seg inn i postkassene og stjal bankkortene deres. På dagtid, når han hadde fri, tømte han de stjålne kortene for kontanter.

Nå har Oslo tingrett dømt mannen for de straffbare forholdene.

Den 29 år gammel mann er dømt for en rekke grove tyverier. De fleste har skjedd mens han jobbet som vekter i et av Norges største sikkerhetsselskap. Totalt skal mannen ha stjålet og misbrukt syv kredittkort for i underkant av 200.000 kroner. Ofrene er studenter som har bodd på fire ulike studenthjem i Oslo.

Avslørt av kameraer
Alle de fornærmede hadde bestilt kort, som de ikke fikk, og anmeldte tyverier etter at de oppdaget at det ble gjort uttak fra deres konti.

29-åringen jobbet faste kvelds- og nattevakter ved Studentsamskipnaden i Oslo sine studentboliger.

«Han borttok bankkort fra postrommene i studentboligene, som han senere benyttet til å ta ut penger i perioden juni 2011 til november 2011. Som vekter hadde han i arbeidstiden i utgangspunktet tilgang til alle rom i studenthjemmene», står det i dommen.

Vekteren ble avslørt ved at det i den aktuelle perioden ble tatt flere overvåkningsbilder av han ved minibankautomater og innskuddsmaskiner. Både tidspunkt og beløper er sammenfallende med det som ble tatt ut fra studentenes kontoer og det som ble satt inn på tiltaltes konto. Samtlige uttak skjedde på dagtid, mens vekteren hadde fri.

Tiltalte har bekreftet at han er vedkommende på noen av bildene, men hevdet i retten at en del av de aktuelle innskuddene stammer fra en irakisk kredittordning, hvor han fikk utbetalt større summer. Retten festet ikke lit til denne forklaringen.

Tips til saker? Kontakt Henrik.Arneberg@Nettavisen.no

Tatt med dirkesett
I 2011 ble det bekreftet at det ble endret låser ved to av studenthjemmene, nettopp på grunn av flere tyverier. Den tiltalte vekteren skal i denne perioden ikke ha hatt nøkkeltilgang til enkelte av rommene i de aktuelle studenthjemmene.

Det ble imidlertid funnet et dirkesett i tiltales lomme da han ble pågrepet.

Tiltaltes arbeidsgiver forklarte i retten at det er helt ukjent for ham at vektere går med dirkesett, og sa at dette er noe han håper vektere ikke går med, da rutinene, dersom de ikke får tilgang et sted, er å henvende seg til rette vedkommende for å få nøkkel.

Retten mener 29-åringen har opptrådt forsettlig ved alle forholdene og misbrukt sin tillitsposisjon som vekter med tilgang til studenthjemmene.

Fem måneders fengsel
Totalt er den tidligere vekteren dømt for 2 helerier av bankkort, 7 minibanktyverier og 5 tyveri av bankkort.

Tiltalte ble dømt til fem måneders fengsel. To måneder er gjort betinget med en prøvetid på to år. Mannen er også dømt til å tilbakebetale 173.600 kroner til studentene. I tillegg må han betale saksomkostninger.

- Politiet er godt fornøyd med dommen og mener tingretten kommet fram et riktig og godt resultat i saken, sier politiadvokat Inga Porsmo til Nettavisen.

SIO: Ikke lenger avtale
- Alle våre postboksanlegg er postens eiendom og ligger derfor utenfor vårt ansvarsområde, sier Trond Bakke som er direktør for Bolig i Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO).

Han forteller at SiO ikke lenger har avtale med vaktselskapet, men understreker at dette ikke har noe med den ovennevnte episoden å gjøre.

- Det høres ut som dette er snakk om en utro tjener som kunne vært i hvilket som helst system. Det ble iverksatt tiltak på postens anmodning etter at man fikk beskjed om at sendinger var borte. De siste årene har vi har ikke fått henvendelser fra SiO-beboere om noe systematisk savn av post, sier han.

29-åringens forsvarer, Hanne Gilbo, vil ikke kommentere dommen.

Annonsebilag