Gå til sidens hovedinnhold

Natthjemmet fryktes nedlagt

Kvinner i rus- og prostitusjonsmiljøet frykter hvert år å miste et verdifullt tilbud på grunn av budsjettkutt.

ADAMSTUEN: I Oslo er «Natthjemmet» det eneste stedet hvor kvinner i rus- og prostitusjonsmiljøet kan dra for å omgås likesinnede og føle seg trygge. Men Natthjemmet trues hvert år av kutt som kan få alvorlige konsekvenser for brukerne.

For kvinnene som benytter seg av Natthjemmet handler det om langt mer enn bare en seng over natten, og Tone Tellevik Dahl (leder for Helse- og Sosialkomiteen) og Anders Kjellevold (AP) vil nå besøke Natthjemmet for å høre hva det betyr for de frivillige og beboerne.


– Dette er et sted å bli sett, hvor man kan bidra, lære og utvikles på samme tid. I starten var det to frivillige her, nå er det 35. I tillegg er det praksisvakter som består av kvinner som enten bruker eller har brukt Natthjemmet, forteller daglig leder Gudmund Johnsen Wisløff til Tellevik Dahl og Kjellevold.

Fra 21.00 til 12.00 hver dag kan opptil 14 kvinner oppholde seg på Natthjemmet. Her får de seg en god natts søvn, en varm dusj og noen å snakke med.

Overlever en ekstra natt

Snart står også et eget rom med frisørstol klart, og kvinnene har fått masse sminke de kan dele på. For mange betyr tilbudet at de overlever én natt til, selv om det er lov å ruse seg på Natthjemmet.

– Vi vil ikke at jentene skal ta for mye, bare så de klarer seg, forteller Dagfrid som jobber som Natthjemmets husmor.

På soverommene i huset er det lite på veggene. Når kvinnene er rusa drar de med seg alt som ikke sitter fast.

– Selv om kvinnene får lov til å ruse seg her, så sier vi at de ikke må ta amfetamin med andre sentralstimulerende stoffer, for da går det fort litt hardt for seg, forklarer daglig leder Wisløff.

– Vi har prøvd å ha bilder på veggene her, men de stikker av med både bildene, gardiner og sengetøy, spesielt når de er rusa. Jeg har store planer om å male bilder på veggene istedenfor, smiler Dagfrid, da Tellevik Dahl og Kjellevold poengterer at rommene ser tomme ut.

Les også: Oslo by night – bli med gatelangs i oslonatten

Får høre at de ikke duger

Mange av dem som er her sliter med å komme seg ut av rus- og prostitusjonsmiljøet og videre ut i jobb. Dessuten får de høre at de ikke duger til noe.

– Her på Natthjemmet tar vi en prat med kvinnene når de kommer hit. Vi overbeviser dem om at de duger og kan komme hit, sier en av brukerne.

– Jeg fikk en helt annen hverdag her. Kom meg bort fra rus, forteller Marianne som tidligere var en aktiv bruker av Natthjemmet. Nå er hun rusfri og venter på en kommunal leilighet.

Lov med dårlige dager

På Natthjemmet er terskelen for å få prøve og feile større enn hos andre lavterskeltilbud.

– Her er det lov til å ha dårlige dager, uten at alt blir ødelagt. Dette er første gangen i arbeidslivet hvor jeg ikke har vært redd for å leve, sier Dagfrid som er tidligere rusmisbruker.

Hvorfor kommer kvinnene?

Tone Tellevik Dahl er svært engasjert når kvinnene forteller sine historier, og lurer på hva som får kvinnene til å oppsøke Natthjemmet.

Kine er en av de som man blir mest rørt av når hun forteller om sin bakgrunn og hvorfor hun kom til Natthjemmet og forteller at hun er på rømmen fra hjemstedet sitt, og frykter for sitt eget liv. Marianne hjelper til, og oppsummerer det hele ganske greit for alle som lurer:

– Vi kommer gjerne hit om vi ikke har et sted å være, har mistet boligen eller ikke kan være trygge i våre egne hjem, forteller Marianne.

Flere av kvinnene har i tillegg til rus voldelige eks-kjærester de har måttet flykte fra.

– Her vet vi at vi blir passet på og er trygge. Også om man må på sykehuset, legger Marianne til.

Les også: Vanskeligstilte besøkte politikerne på Stortinget.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis