RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Natural stoppet etter Næringstilsynsmelding

Sist oppdatert:
Statens næringsmiddeltilsyn (SNT) pålegger Natural å endre merkingen og markedsføringen av produktet Tonalin CLA. Meldingen er årsaken til at Oslo Børs stoppet omsetningen i aksjen en liten periode
Krangelen mellom norske myndigheter og Natural har blusset opp ved faste mellomrom. Nå går Statens næringsmiddeltilsyn ut mot Natural og pålegger endring av merkingen og markedsføringen av produktet Tonalin CLA.

- Produsenten påstår at Tonalin CLA forbedrer balansen mellom fett og muskler. En studie viser at bruk av Tonalin CLA kan ha en liten fettreduserende effekt, men vektreduksjon eller økning i muskelmasse kan ikke dokumenteres. SNT er dermed kommet til at påstanden er villedende, heter det i meldingen.

"En vektreduksjon vil normalt ha en positiv virkning på helsen. En fettreduksjon med bruk av Tonalin CLA viser ikke tilsvarende positive virkning på helsa", konkluderer Statens næringsmiddeltilsyn.

Statens Næringsmiddeltilsyn fortsetter sin skepsis mot Tonalin CLA.

- SNTs vitenskaplige eksperter mener at effekter på omsetningen av glukose og fett med videre bør studeres nærmere i relasjon til CLA. De studiene som foreligger i dag gir ikke umiddelbar støtte til at fettreduksjon ved bruk av CLA vil ha en positiv helseeffekt, snarere tvert i mot dersom det viser seg at CLA kan føre til en økning i andre risikofaktorer. Å bruke en helsepåstand på et slikt produkt vil derfor være villedende for forbruker.

Spørsmålet om hvordan Tonalin CLA kan redusere fettet uten å redusere vekten eller øke muskelmassen, er fortsatt ubesvart, skriver Tilsynet.

Aksjekursen til Natural falt kraftig etter at meldingen fra Statens Næringsmiddeltilsyn ble kjent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere