*Nettavisen* Nyheter.

Naturens stolte kjempe

Trær er takknemlige og fotogene motiver, som ser flotte ut i nærmest enhver situasjon. Få tips til hvordan du fotograferer dem her.

De fleste av oss har et eller flere trær i nærheten av der vi bor, studerer eller jobber. Vi går eller kjører forbi dem hver dag, og de står der, dag etter dag, år etter år, til vi til slutt ikke legger merke til dem mer. Men slik burde det absolutt ikke være, trærne er et av naturens mest spennende motiver, og fortjener vår fulle fotografiske oppmerksomhet.

Mytologi og religion
Et tre har en fot i flere verdener, toppen strekker seg mot himmelen, hoveddelen befinner seg på jorden, mens røttene går dypt ned i det underjordiske. Trær har da også en sentral plass i de fleste mytologier og religioner, ikke minst vår egen norrøne mytologi, der Yggdrasil er selve verdenstreet.

Det var under et tre Siddharta Gautama, bedre kjent som Buddha, endelig oppnådde Nirvana, for å feire julen drar vi med oss et tre inn i stuen og dekorerer det med pynt, og det var ifølge kristendommen fruktene fra kunnskapens tre som var årsaken til at Adam og Eva ble kastet ut av Paradis.

Takknemlig motiv
Et tre er altså ikke bare et tre, men også et objekt som har flere lag av tolkninger og betydninger. Ha dette i tankene når du går ut og fotograferer disse stolte kjempene. Trær er gamle, mytiske vesener som fortjener å bli behandlet med all den respekt du har å gi.

Trær blir altfor ofte kun sett på som nok et element som bidrar til å skape flotte landskapsbilder, men la disse naturens underverker ta hovedsetet, og du vil oppdage et svært takknemlig og vakkert motiv.

Enkle å jobbe med
Trær er fotogene motiver, og som med mennesker gjelder det å fange dem fra deres beste side. Men i motsetning til mennesker, beveger ikke trær på seg og de stiller alle som en villig og gratis opp som modeller. Du har derfor stor bevegelsesfrihet, og kan jobbe på din egen akkord.

De beste bildene blir ofte til ved å prøve og feile. Eksperimenter med objektiver og brennvidder, evt. også filtere. Gå noen runder rundt treet eller trærne og finn den beste vinkelen. Lek med perspektiver.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Joseph Tringali

Oppsøk motivet på forskjellige tider av døgnet, i forskjellig vær, og til forskjellige årstider. Sistnevnte er viktig ettersom trær skifter ham, og dermed også uttrykk, for hver årstid.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Maurice Van Der Velden

Fotografer trær alene eller i flokk. Gå nærme og fang detaljene, eller inkluder hele treet for å vise dets storhet. Løv blir flotte på bilder når de er i motlys. Legg ellers merke til røtter, grener og detaljer i barken.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: ooyoo

Komposisjon er et effektivt virkemiddel, bruk det bevisst.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Unknown

Foto: Mark Kalkwarf

Døde og brukne trær er et trist syn som formidler mye mystikk. Sort/hvitt og/eller et lag av tåke forsterker dramatikken, sterke, klare farger demper den.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ryan Morgan

Trær er en av de få tingene i verden som er fotogene nesten uansett vær og lys. Om det er i det skarpe lyset som oppstår midt på en varm sommerdag, en tåkete høstmorgen eller om det står nakent midt i et snødekt vinterlandskap, trærne beholder sin verdighet og eleganse nesten uansett situasjon.

Denne saken er hentet fra fotonettstedet Fotopia.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.